enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2308
EURO
37,0045
ALTIN
3.022,06
BIST
8.838,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Çok Bulutlu
19°C

Diş fırçanızda kırmızılık görüyorsanız ihmal etmeyin

Diş fırçanızda kırmızılık görüyorsanız ihmal etmeyin
Advert
20.10.2024 16:05
0
A+
A-

Diş Eti Kanaması: Nedenleri ve Tedavisi

Diş eti kanaması oldukça yaygındır ve birçok nedene bağlı olabilir. Bununla birlikte, ana neden diş etlerine yeterince özen gösterilmemesidir. İşte diş eti kanamasının nedenleri ve tedavi yolları hakkında bilmeniz gerekenler:

Diş Eti Kanaması Nedir?

Diş eti kanamasının temel nedeni, diş eti çizgisinde plak birikmesidir. Bu, gingivitis veya iltihaplı diş etleri olarak bilinen bir duruma yol açar. Plak tartar içine sertleştikçe kanamaya ve daha gelişmiş bir diş eti ve çene kemiği hastalığı olan periodontitis’e neden olur.

Diş etlerinin zaman zaman kanaması, dişleri çok sert fırçalamaktan veya doğru takılmayan takma dişlerden kaynaklanabilir. Sık diş eti kanaması ayrıca daha ciddi durumları gösterebilir, bunlar arasında:

  • Periodontitis (gelişmiş bir diş eti hastalığı)
  • Lösemi (kan kanseri)
  • Vitamin eksikliği
  • Trombosit eksikliği (pıhtılaşma hücreleri)

Diş Eti Kanamasının Nedenleri

Diş bakımı sorunları, diş eti kanamasının başlıca nedenidir. Diş eti iltihabı ve periodontitis, diş etlerinizi hassas ve kanamaya yatkın hale getirir.

Diş Eti İltihabı

Çoğu insan, diş eti çizgilerinde biriken plak çok uzun süre kaldığında diş eti iltihabı geliştirir. Plak, dişinize yapışan artık ve bakterilerdir. Dişlerinizi düzenli olarak fırçalamak plağı temizler ve diş çürümelerini önlemeye yardımcı olur. Ancak düzgün fırçalamıyorsanız ve diş ipi kullanmıyorsanız, plak diş eti çizgisinde birikebilir. Temizlenmeyen plak, kanamayı artıracak tartarın (diş taşı) sertleşmesine neden olabilir. Diş etlerinizdeki plak birikimi de diş eti iltihabına neden olabilir.

Diş eti iltihabı belirtileri şunlardır:

  • Şişmiş diş etleri
  • Ağızda ve diş etlerinin etrafında ağrı
  • Diş eti kanaması

Periodontitis

Diş eti iltihabı ilerlediğinde periodontal hastalık (periodontitis) oluşabilir. Periodontitis, diş eti ve diş etlerini birbirine bağlayan diş etleri, çene kemiği ve destekleyici dokuların enfeksiyonudur. Periodontitis dişlerinizin gevşemesine veya düşmesine neden olabilir.

Vitamin Eksikliği

C ve K vitamin eksiklikleri de diş etlerinin kolayca kanamasına neden olabilir. Diş bakımının yetersizliğinden kaynaklanan diş eti kanaması varsa, doktorunuza C ve K vitamin seviyenizi kontrol etmesini isteyin. Ayrıca, sağlıklı kalmanız için ihtiyacınız olan vitaminleri aldığınızdan emin olmak için her iki besini de içeren bir diyet takip edin.

C vitamini açısından zengin besinler şunlardır:

  • Turunçgiller ve meyve suları
  • Brokoli
  • Çilekler
  • Domates
  • Patates
  • Biber

K vitamini açısından zengin besinler şunlardır:

  • Tere
  • Lahana
  • Ispanak
  • Pazı
  • Marul
  • Soya fasulyesi
  • Kanola yağı
  • Zeytin yağı

Diğer Nedenler

Takma diş takan kişiler bazen diş eti kanaması yaşayabilirler. Takma dişlerinizin veya diğer oral cihazların dişetinizin kanamasına neden olması durumunda diş hekiminize veya ortodontistinize danışın.

Gebelik genellikle diş eti kanamasına neden olur. Hamilelik sırasında meydana gelen hormonal değişiklikler diş etlerinin daha hassas olmasına neden olabilir.

Hemofili ve lösemi gibi kanama bozuklukları da diş eti kanama riskinizi artırabilir. Kan inceltici ilaçlar alırsanız diş etleriniz daha sık kanayabilir.

Tedavi

İyi diş hijyeni, diş eti kanamasını önlemek için ilk adımdır. Profesyonel temizlik için yılda iki kez diş hekiminizi ziyaret edin. Düzgün fırçalama ve diş ipi, plak oluşumunu ve periodontal hastalık geliştirme riskinizi azaltabilir.

Diş hekiminiz ayrıca ağzınızda biriken plağı en aza indirmek için antiseptik bir gargara kullanmanızı tavsiye edebilir. Sıcak tuzlu su ile gargara yapmak şişmiş diş etlerini rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Yumuşak bir diş fırçası kullanın, özellikle dişlerinizi fırçaladıktan sonra kanama yaşıyorsanız. Yumuşak uçlu fırçalar iltihaplı dişler için daha uygundur. Orta ve sert diş fırçaları hassas diş etleriniz için çok aşındırıcı olabilir. Elektrikli diş fırçası kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Diş sağlığınız açısından diş eti kanamasının temel sorun olup olmadığını belirlemek için diş doktorunuza görünmenizde fayda vardır. Fiziksel muayene ve kan testleri, kanamanızın nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Tedavi durumunuza göre değişecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.