enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2414
EURO
37,2241
ALTIN
2.991,08
BIST
8.846,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

İran’a saldırısından önce: İsrail’in Demir Kubbe’si eriyor mu?

İran’a saldırısından önce: İsrail’in Demir Kubbe’si eriyor mu?
Advert
15.10.2024 13:50
1
A+
A-

İsrail’in Hava Savunma Sistemlerinin İran’a Karşı Yetersizliği

ABD’den THAAD füze savunma sistemini alması ve acilen konuşlandırması, analistlerin dikkatini çekti. Sistemin hızlı hazırlanması için 100 ABD askerinin İsrail’e gelmesi, Demir Kubbe’nin etkinliği hakkında endişelere yol açtı.

Mühimmat Sorunu

Eski ABD üst düzey savunma yetkilisi Dana Stroul, Financial Times’a konuştu:

“İsrail’in mühimmat sorunu ciddi. İran, İsrail’in saldırısına karşılık verirse, İsrail’in hava savunma sistemleri yetersiz kalabilir.”

Stroul ayrıca, “ABD, hem Ukrayna’yı hem de İsrail’i aynı anda aynı hızda destekleyemez,” diye ekledi.

İsrail, son yılda Gazze ve Lübnan’dan fırlatılan 20.000’den fazla füzeye karşı hava savunma sistemlerini kullandı. Ancak sistemlerin tüm bölgeleri eşit olarak koruyamadığı iddia ediliyor. Yapay zeka destekli hedef seçme sistemleri, hangi bölgelere öncelik verileceğini belirliyor.

İsrail, İran’a saldırır ve İran karşılık verirse, tüm bölgeleri korumak zor olacaktır.

Saldırı Olasılığı

İsrail basını, Pazartesi günü İran’ın üçüncü bir ülke üzerinden ABD ile İsrail’in misillemesinin sınırlandırılması konusunda anlaştığını iddia etti. İran, yakıt üretim ve nükleer tesislerini hedef almaması şartıyla “işi uzatmayacağını” kabul etmiş. Ancak İran, bu iddianın ardından Oman üzerinden ABD ile görüşmeleri kesti.

Washington Post, ABD’li yetkililere dayanarak, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD yönetimine İran’daki nükleer ve petrol tesislerini hedef almayacaklarını, ancak askeri altyapıya saldıracaklarını bildirdiğini öne sürdü.

Bu iddialar, her iki tarafın da gerilimin tırmanmasından endişe duyduğunu gösteriyor. İsrail, 3 Ekim’de İran’a büyük bir karşılık vereceğini, kritik enerji üretim tesislerini hedef alacağını belirtmişti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.