ABD’den THAAD füze savunma sistemini alması ve acilen konuşlandırması, analistlerin dikkatini çekti. Sistemin hızlı hazırlanması için 100 ABD askerinin İsrail’e gelmesi, Demir Kubbe’nin etkinliği hakkında endişelere yol açtı.
Eski ABD üst düzey savunma yetkilisi Dana Stroul, Financial Times’a konuştu:
“İsrail’in mühimmat sorunu ciddi. İran, İsrail’in saldırısına karşılık verirse, İsrail’in hava savunma sistemleri yetersiz kalabilir.”
Stroul ayrıca, “ABD, hem Ukrayna’yı hem de İsrail’i aynı anda aynı hızda destekleyemez,” diye ekledi.
İsrail, son yılda Gazze ve Lübnan’dan fırlatılan 20.000’den fazla füzeye karşı hava savunma sistemlerini kullandı. Ancak sistemlerin tüm bölgeleri eşit olarak koruyamadığı iddia ediliyor. Yapay zeka destekli hedef seçme sistemleri, hangi bölgelere öncelik verileceğini belirliyor.
İsrail, İran’a saldırır ve İran karşılık verirse, tüm bölgeleri korumak zor olacaktır.
İsrail basını, Pazartesi günü İran’ın üçüncü bir ülke üzerinden ABD ile İsrail’in misillemesinin sınırlandırılması konusunda anlaştığını iddia etti. İran, yakıt üretim ve nükleer tesislerini hedef almaması şartıyla “işi uzatmayacağını” kabul etmiş. Ancak İran, bu iddianın ardından Oman üzerinden ABD ile görüşmeleri kesti.
Washington Post, ABD’li yetkililere dayanarak, İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD yönetimine İran’daki nükleer ve petrol tesislerini hedef almayacaklarını, ancak askeri altyapıya saldıracaklarını bildirdiğini öne sürdü.
Bu iddialar, her iki tarafın da gerilimin tırmanmasından endişe duyduğunu gösteriyor. İsrail, 3 Ekim’de İran’a büyük bir karşılık vereceğini, kritik enerji üretim tesislerini hedef alacağını belirtmişti.