Almanya ve Türkiye, Türk Vatandaşlarının Sınır Dışı Edilmesi Konusunda Anlaştı
Alman Hükümeti, iltica başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının sınır dışı edilmesi sürecini hızlandırmak için Türkiye Hükümeti ile görüşmelere devam ettiğini açıkladı.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Parlamento’da yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye ilk uçuşların düzenlenmesi için çalışıyoruz” dedi. Faeser, “Yakın haftalarda bu konuda başarı elde edeceğimizi duyurabileceğimizden eminim” diye ekledi.
Faeser, geçen yıl çok sayıda Türk vatandaşının yasal oturma izni olmaksızın Almanya’ya geldiğini belirtti ve çoğunun önce vizesiz Sırbistan’a gidip Balkan rotası üzerinden Almanya’ya ulaştığını ifade etti. Faeser, bu kişilerin geri gönderilmesi için çabaladıklarını ve Türkiye Hükümeti ile bir anlaşma sağlamak için görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
Faeser, Almanya Başbakanı Scholz ve Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir anlaşma sağlandığını ve şu anda uygulamaların görüşüldüğünü belirtti. Hükümetin hedefinin, geri gönderme sayısını artırmak olduğunu da vurguladı.
Tartışmalar ve Yalanlamalar
Frankfurter Allgemeine Zeitung’un Eylül ayında yayınladığı bir haberde, Türkiye’nin haftalık 500 Türk vatandaşının geri gönderilmesine izin verdiği iddia edilmişti. Faeser, haberin ardından yaptığı açıklamada, “Türkiye’ye geri göndermelerin daha hızlı ve etkili bir şekilde yapılabilmesi ve Türkiye’nin yasal ikamet izni bulunmayan vatandaşlarının daha hızlı bir şekilde geri kabul etmesi için bir sonuca vardık” ifadelerini kullanmıştı.
Ancak Türk Hükümeti, söz konusu haberi yalanladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, “Alman basınında yer alan, Almanya’da yasal ikamet hakkı bulunmayan vatandaşlarımızın Türkiye’ye geri dönüşlerine ilişkin haberler doğru değildir” açıklamasını yaptı. Keçeli, “Vatandaşlarımızın toplu olarak sınır dışı edilmesine ilişkin hiçbir uygulamaya onay verilmemiştir. Scholz ile Erdoğan arasında bu konu gündeme gelmemiştir” diye ekledi.
2023 yılında Almanya’dan Türkiye’ye gönderilen yasal oturma izni olmayan Türk vatandaşlarının sayısı 1.300 olarak kaydedildi. Nisan ayının sonuna kadar ülkeden sınır dışı edilmesi gereken 14.500 Türk vatandaşı bulunuyor.