enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5278
EURO
36,1616
ALTIN
3.003,17
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
14°C

Susadığımızda su içmek neden bu kadar iyi hissettirir? Profesör açıkladı

Susadığımızda su içmek neden bu kadar iyi hissettirir? Profesör açıkladı
Advert
09.10.2024 17:36
2
A+
A-

Su İçmek: Bir Ödül Sistemi

Su içmek, beynimizde güçlü bir ödül mekanizmasını tetikliyor. İlk yudumu aldığımızda vücudumuz dopamin salgılıyor.

Susuzluk Sinyalinin Beyindeki Yolu

Yoğun egzersiz sonrasında susadığımızda vücut hızla su kaybeder. Bu, beynin susuzluk hissini tetikleyen nöronlarını uyarır. Bu hızlı tepki, dehidrasyonu önlemek için hayati önem taşır.

Beyindeki Susuzluk Algılama Bölgeleri

Beyinde susuzluğu algılayan üç ana bölge bulunur:

  • Subfornikal organ (SFO)
  • Organum Vasculosum Lamina Terminalis (OVLT)
  • Median Preoptik Nükleus (MnPO)

Ödül Mekanizması

Su içmek, motivasyon ve ödül ile ilgili bir nörotransmitter olan dopamin salgısını uyarır. Dopamin, su içme davranışını ödüllendirir ve tekrar içmemizi sağlar.

Su Yutmanın Rolü

Su yutmak, vücudun su aldığını algılayarak susuzluk hissini azaltır. Bağırsaklara su ulaştığında, VIP hormonu salınır ve doygunluk sinyallerini tetikler.

Evrimsel Bir Hayatta Kalma Mekanizması

Dr. Oka’ya göre, bu hızlı susuzluk giderme süreci, bireylerin yanı sıra toplulukların hayatta kalmasına da katkı sağlamış olabilir. Sınırlı su kaynaklarında, hızlıca susuzluğu gidermek, paylaşımına ve türün hayatta kalmasına yardımcı olabilir.

Bu teori henüz kanıtlanmamış olsa da, su içmenin kişisel bir ihtiyaçtan öte, evrimsel bir hayatta kalma mekanizması olabileceği düşüncesi bilim camiasında ilgi görüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.