enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2421
EURO
37,2244
ALTIN
2.987,24
BIST
8.859,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
17°C
Pazartesi Çok Bulutlu
20°C
Salı Çok Bulutlu
20°C

12 çeşit kanserde işe yarıyor, henüz belirtiler ortaya çıkmadan türünü tespit ediyor

12 çeşit kanserde işe yarıyor, henüz belirtiler ortaya çıkmadan türünü tespit ediyor
Advert
06.10.2024 16:35
3
A+
A-

PCR Testine Dayalı Yeni Yöntem Kanser Tanısında Devrim Yaratabilir

COVID-19 pandemisinde kullanılan PCR testine dayanan yeni bir yöntem, kanser hastalarının hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırabilir ve her yıl binlerce hayat kurtarabilir.

Bu gelişme, Haziran ayında meme kanserinin tekrarlayıp tekrarlamayacağını yıllar öncesinden tahmin eden bir kan testinin ardından geldi. Sağlık Bakanı Matt Hancock, “Birkaç damla kanla akciğer, meme veya mesane kanserine sahip olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz. Bu, aylarca süren test ve tarama beklemelerine son verebilir. Bu yenilikler gerçekten oyunun kurallarını değiştirebilir.” dedi.

12 Farklı Kanser Türünü Tespit Edebilecek

Yeni testin maliyeti 120 sterlin olacak ve akciğer, meme, prostat, pankreas, kolon, yumurtalık, karaciğer, beyin, yemek borusu, mesane, kemik ve yumuşak doku sarkomu ile mide kanserini tespit edebilecek. Hükümet, bu 2,5 milyon sterlinlik projeyi Ulusal Sağlık ve Bakım Araştırma Enstitüsü (NIHR) aracılığıyla finanse ediyor.

Bilim insanları, bu buluşun milyonlarca hayat kurtarma potansiyeline sahip olduğuna inanıyorlar ve Xgenera adında bir girişim şirketi kurdular. İngiltere’de her yıl 320.000’den fazla kişi -günde yaklaşık 900 kişi- kansere yakalanıyor. En yaygın kanser türleri prostat, meme, kolon ve akciğer kanserleridir.

Pandemi ve Kanser Tanısında Gecikmeler

Pandemi, 2020’de birçok kanser hastasının tedavisini aksattı. Randevular iptal edildi, tarama testleri ertelendi ve bu durum binlerce kanser vakasının tespit edilmemesine yol açtı. Uzmanlar, salgının ilk yılında 40.000 kanser vakasının teşhis edilmediğini tahmin ediyor.

Ayrıca, İngiltere’deki NHS kanser hizmetleri sürekli olarak hedeflerini kaçırdı. Mart ayında, aile hekimleri tarafından yapılan 254.594 acil kanser yönlendirmesinin yalnızca %77,3’ü 28 gün içinde teşhis konması veya hastalığın dışlanması ile sonuçlandı. Hedef %75’ti. Acil bir yönlendirmeyi takiben iki ay içinde kanser tedavisine başlayan hastaların oranı %68,7’de kaldı. NHS yönergeleri, kanser hastalarının %85’inin bu süre içinde tedaviye başlaması gerektiğini belirtiyor.

Erken teşhis, kanserle mücadelede en etkili silahlardan biridir ve yeni kan testi, bu alanda umut verici bir gelişmedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.