enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,2895
EURO
37,2407
ALTIN
2.987,92
BIST
8.954,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
20°C
Salı Az Bulutlu
20°C

Dünyanın en kötü kokan meyvesi fiyatıyla şok ediyor! C vitamini deposu bu meyvenin fiyatı binlerce dolar

Dünyanın en kötü kokan meyvesi fiyatıyla şok ediyor! C vitamini deposu bu meyvenin fiyatı binlerce dolar
Advert
05.10.2024 16:30
2
A+
A-

Durian Meyvesi: “Meyvelerin Kralı” ve Kokusu ile Ünü

Durian meyvesi, Malezya, Singapur ve Güneydoğu Asya’nın birçok yerinde sevilen bir lezzet. Ancak bu meyvenin keskin tadı ve kokusu pek çok kişiyi uzaklaştırıyor.

Güneydoğu Asya’da yetişen Durian, bölge halkı tarafından “meyvelerin kralı” olarak anılıyor ve büyük bir saygı görüyor. Ancak bu meyve, güçlü kokusu nedeniyle bazıları için kaçınılması gereken bir meyve. “Tadı cennet, kokusu cehennem” benzetmesi, Durian için sıklıkla kullanılır.

Nadir ve Değerli Bir Meyve

Kokusu nedeniyle çeşitli yasaklarla karşı karşıya kalan Durian, oldukça değerli ve pahalı bir meyve. Dünyanın yalnızca belirli bölgelerinde yetişen bu meyve, yılda sadece iki kez hasat edilir.

Otuz civarında Durian türü olmasına rağmen, sadece on bir türü tüketilebilir. Durian’ın tohumları da tüketilebilir, ancak mutlaka pişirilmelidir. Dünyanın en pahalı durian meyvesi, 47.990 $ rekor fiyata satıldı.

Durian ağaçları 50 metreye kadar uzayabilir ve 150 yıl veya daha uzun süre yaşayabilirler. Ancak yaşlandıkça meyve üretimi azalır. Bu nedenle yaşlı bir Durian ağacı, daha değerli meyveler verir. Kaydedilen en yaşlı Durian ağacının 300 yaşında olduğu ve Tayland’da bulunduğu iddia ediliyor.

Alkol ile Tehlikeli Bir Karışım

Japonya’daki Tsukuba Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, Durian’ın alkol metabolizmasını engelleyen bir etki gösterdiğini ortaya çıkardı. Bu, Durian yedikten sonra alkol almanın zehirlenmeye veya ölüme yol açabileceği anlamına geliyor.

Benzersiz ve Rahatsız Edici Koku

Durian’ın en dikkat çekici özelliği keskin ve benzersiz kokusudur. Bazıları bu kokuyu spor çorabına, bazıları da soğana benzetir. O kadar yoğun ve rahatsız edici bir kokuya sahiptir ki, Singapur metrosunda ve bazı Tayland, Japonya ve Hong Kong otellerinde Durian tüketimi yasaklanmıştır.

Uçak Acil İnişi ve Postane Tahliyesi

2018 yılında, durian taşıyan bir uçak yolcuların kötü kokudan rahatsız olması üzerine acil iniş yaptı. İçerideki yolcular indi, dışarıdakiler ise uçağa binmeyi reddetti. Havayolu şirketi sorunu çözmek için durian dolu kargoyu boşaltmak zorunda kaldı.

Bavyera’daki bir postane de “yoğun ve şüpheli” bir koku nedeniyle tahliye edildi. Kokunun Nürnberg’de yaşayan bir kişiye gönderilen dört Tayland durian meyvesinden kaynaklandığı anlaşıldı. Bu tür olaylar nedeniyle durianın yetiştiği birçok bölgede kapalı alanlara getirilmesi yasaklanmıştır.

Sağlık Etkileri

Durian meyvesi bol miktarda C vitamini ve diğer besin maddeleri içermekle birlikte aşırı tüketimi aşırı terlemeye ve yüksek tansiyona neden olabilir. Ayrıca durianın içindeki bileşenlerin diyabet ilaçları ile etkileşime girerek ilaçların etkisini azaltabileceği belirtilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.