DOLAR
34,0242
EURO
38,0228
ALTIN
2.827,57
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Eylül verilerine göre yeni oran belli oldu

Emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? Eylül verilerine göre yeni oran belli oldu
Advert
15.09.2024 15:38
3
A+
A-

Türkiye’de Maaş Zamları: Merkez Bankası’nın Enflasyon Beklentileri

Merkez Bankası, Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi’ni yayınladı. Bu anket, yıl sonu enflasyon beklentileri ve buna bağlı olarak memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları hakkında ipuçları sunuyor.

Enflasyon Tahmini ve Emekli Zamları

Merkez Bankası’nın yıl sonu enflasyon tahmini, özellikle emekli maaşları için önemli bir veri. Bu tahmin gerçekleşirse, 2024’ün ikinci yarısında enflasyon oranı %14,76 olacak. Bu, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için belirleyici. Ek refah payı uygulanmazsa, bu gruptaki emekliler %14,76 oranında bir zam alacaklar.

Memur ve Memur Emeklileri Ne Kadar Zam Alacak?

Memurların maaş zammında enflasyon farkı da hesaba katılıyor. Enflasyon farkı şu an için %4,33 olarak öngörülüyor. Bu, Ocak 2024 zammının %10,59’a kadar çıkabileceğini gösteriyor.

En Düşük Emekli Maaşı

En düşük emekli maaşı konusunda da büyük bir beklenti var. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, en düşük emekli maaşında tekrar bir artış gündemde. Bu artışla birlikte, en düşük emekli maaşının 14-15 bin TL seviyelerine çıkarılması bekleniyor.

Zam Oranlarının Etkisi

Merkez Bankası’nın anket sonuçları ve enflasyon tahminleri, maaş zamlarının boyutunu belirlemede önemli bir rol oynuyor. Yıl sonunda açıklanacak kesin rakamlar, emekli ve memurların maaşlarına yapılacak zammı netleştirecek.

Sonuç

Merkez Bankası’nın enflasyon tahminleri ve piyasa beklentileri, 2024 Ocak ayında yapılacak zamlarla ilgili belirleyici bir unsur. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri %14,76, memurlar ve memur emeklileri %10,59 oranında zam alabilir. En düşük emekli maaşı da 14-15 bin TL seviyelerine çıkarılabilir. Ancak bu oranların kesinleşmesi, yıl sonu enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netleşecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.