DOLAR
34,0242
EURO
38,0228
ALTIN
2.827,57
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Emeklilik sistemi değişecek mi, nasıl olacak?

Emeklilik sistemi değişecek mi, nasıl olacak?
Advert
15.09.2024 00:02
4
A+
A-

Emeklilik Sisteminde Değişiklik Sinyaleri

AKP, emeklilik sisteminde değişiklik hazırlığında. AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Avrupa’da emeklilik yaşının 70’e kadar çıkabildiğine dikkat çekerek, emeklilik yaşının yükseltilebileceğini ima etti.

Emeklilik Sistemi Yenilenecek

AKP Grup Başkanı Güler, “Daha adil, daha dengeli ve sürdürülebilir bir emeklilik sistemi inşa etmeliyiz.” dedi. Güler, emeklilik yaşının yanı sıra ödenen prim miktarı ve süre gibi faktörlerin de dikkate alınması gerektiğini belirtti.

Emeklilik Yaşı Yükselebilir

Güler, Avrupa’daki örnekleri vurgulayarak, emeklilik yaşının yükseltilebileceğini söyledi. Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde emeklilik yaşının genellikle 65-67 arasında olduğunu ve bazı ülkelerde 70’e kadar çıktığını kaydetti.

Güler, Türkiye’de ise şu anda yaklaşık 2 çalışana karşılık 1 emekli olduğunu, ancak sürdürülebilirlik açısından bu oranın iyileştirilmesi gerektiğini belirtti.

Hazine Desteği ile En Düşük Emekli Maaşı 12.500 TL

Güler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın desteğiyle en düşük emekli maaşının 12.500 TL olduğuna dikkat çekti. Bu desteğin sürdürülebilir olması ve daha adil bir emeklilik sistemi oluşturulması için çalışmalar yapılacağını söyledi.

Dünyada Emeklilik Yaşları

Dünyanın birçok ülkesinde emeklilik yaşları 60’lı yaşlarda. Almanya ve İtalya’da kadınlar 66, erkekler 67, Rusya’da kadınlar 60, erkekler 65 yaşında emekli oluyor. ABD ve Kanada’da 65, Japonya’da 65 (isteyenler 70’e kadar çalışabiliyor), Çin’de kadınlar 55, erkekler 60 yaşında emeklilik hakkı kazanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.