DOLAR
34,0713
EURO
38,0672
ALTIN
2.832,60
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Ev ilanları için yeni dönem başlıyor! Ev sahipleri dikkat

Ev ilanları için yeni dönem başlıyor! Ev sahipleri dikkat
Advert
14.09.2024 18:33
1
A+
A-

**Emlakta Doğrulanmış İlan Dönemi Başlıyor**

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründeki güvensizliği ve kayıt dışılığı önlemek amacıyla doğrulanmış ilan sistemine geçiyor. Yeni düzenlemeyle ilan platformlarında faaliyet gösteren tüm emlakçılara “doğrulama yükümlülüğü” getiriliyor. Böylece piyasanın güvenilirliği artırılarak tüketicilerin hakları korunacak.

Doğrulanmış İlan Sistemi Nedir?

Doğrulanmış ilan sistemi, tüketici haklarını korumak, yanıltıcı reklamları önlemek ve piyasa düzenini sağlamak için oluşturuldu. Bu sistemde emlak ilanları, taşınmaz sahibi, birinci ve ikinci derece hısımları veya eşi tarafından yetkilendirilen işletmelerce verilebilecek.

Uygulama Tarihi

Doğrulanmış ilan sistemi 15 Eylül’den itibaren devreye alınacak. Taşınmaz sahipleri, e-Devlet üzerinden emlak işletmelerini yetkilendirerek ilanlarını doğrulatabilecekler.

Zorunlu Uygulama

Bakanlıkça kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), 15 Eylül’de devreye alınacak ve 1 Ocak 2025’ten itibaren zorunlu olarak uygulanacak.

Kiralık Ev İlanlarını Kapsıyor

Doğrulanmış ilan sistemi, sadece satılık değil, kiralık taşınmazları da kapsayacaktır. Evini kiraya vermek isteyenler de yetki belgesi olan emlakçılar aracılığıyla ilan verebilecekler.

Ceza Uygulanacak

Mevzuata aykırı hareket edenlere 158 bin 460 TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, denetimlerin sıkı tutulacağını belirtti.

Emlakçılar Hazır

Türkiye Emlakçılar Federasyonu Başkanı Nizamettin Aşa, emlakçilerin gerekli çalışmaları yaptığını belirterek, sürece hem tüketicilerin hem de emlakçıların hazır olduğunu söyledi.

Düzenlemenin Gözden Geçirileceği Süre

1 Ocak 2025’e kadar düzenlemedeki eksiklikler tespit edilecek ve düzenlemede gerekli düzeltmeler yapılacak.

Emlak Sitelerinin Altyapısı Hazır

Emlak ilan siteleri de altyapı çalışmalarını tamamladı. Yetki belgesi olmayan emlakçılar, emlak portalları üzerinden ilan veremeyecek.

Yetki Belgesi Alan Emlakçı Sayısı

Şu ana kadar 70 bin emlakçı yetki belgesi aldı, 20 bin emlak ofisi de müracaat etti. Yıl sonuna kadar yetki belgesi alan emlakçı sayısının 90 bine ulaşması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.