DOLAR
34,0202
EURO
38,0463
ALTIN
2.831,33
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Sıklıkla yanlış anlaşılıyor! Her 3 kadından birinin tüm gününü etkileyen hastalık

Sıklıkla yanlış anlaşılıyor!  Her 3 kadından birinin tüm gününü etkileyen hastalık
Advert
13.09.2024 12:09
3
A+
A-

Migrenin Hayat Kalitesini Düşürdüğü Gerçeği

Türkiye’de yaygın olan migren, şiddetli baş ağrılarına yol açarak yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat daha sık görülen bu ağrı türü, mevsimsel değişikliklerle dalgalanabiliyor.

Migrenin Etkisi Anlaşılmıyor

Belçika’da yayınlanan bir podcast, görünmez ve sıklıkla yanlış anlaşılan bu hastalığa ışık tutuyor. Sandy Leysen ve Elien Brosens, migrenle yaşadıkları deneyimlerini paylaşıyor.

Leysen, 25 yıllık migren hastası. “Birçok kişi migrenin hayatı nasıl etkilediğini anlamıyor. Ataklar daha az ve hafif olsa da her gün uğraşıyorum. Sağlıklı besleniyorum, alkolden kaçınıyorum, egzersiz yapıyorum. Güneşten ve parlak ışıktan uzak duruyorum. Bir saldırı yaklaştığını hissettiğimde her şeyi bırakmak zorunda kalıyorum ve ilaç alıyorum.”

Brosens ise anne olduktan sonra ilk kez migren nöbeti geçirmiş. “Sinirlerden kaynaklandığını düşünüyordum. O zamanlar migren pek bilinmiyordu. Durum kötüleşti. Gece atakları beni yordu. Midem bulanır ve kusardım. İlaçlar atakları azalttı ancak ikinci doğumdan sonra durum tekrar kötüleşti.”

Kronik Migrenin Etkileri Ağır

Leysen, 40 yaşından sonra nöbetlerinin daha da arttığını belirtiyor. “Çok kötü bir dönemdi. Migren kronikleşti. Her an başlayabiliyordu. İşimi bırakmak zorunda kaldım. Yıllardır kendimi dinlemeyerek sinir sistemimi aşırı yüklemiştim. İnsanları dinlemeyin, kendinize iyi bakın.”

Brosens, üç yıl boyunca ayda 25’e kadar saldırı geçirmişti. “Çıkış yolu göremiyordum. Sağlıklı olmanın nasıl bir his olduğunu unutmuştum. Acının küçümsenmesi durumu daha da zorlaştırdı.” Brosens, migren ağrısını keskin bir cismin gözlere saplanması olarak tanımlıyor. Auralı kronik migreni var, yani nöbetleri titreme, karıncalanma ve konuşma güçlüğü gibi belirtilerle geliyor.

Migrenin Tedavisi

Migrenin tedavisi yok ancak ilaçlar ağrı sayısını azaltabilir. Yeni ilaçların daha az yan etkisi var ve daha etkili görülüyor. Ancak her üç kadından biri ilaçlara rağmen nöbet geçiriyor.

Migrenin farklı türleri var. Bazı hastalar hafif sıkıntılar yaşarken bazıları yatakta kalmak zorunda kalabilir. Hafif formun standart kabul edilmesi yanlış anlaşılmalara ve önyargılara yol açabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.