DOLAR
33,9959
EURO
38,0305
ALTIN
2.827,53
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Bugün 13. Cuma: Neden uğursuz kabul edilir?

Bugün 13. Cuma: Neden uğursuz kabul edilir?
Advert
13.09.2024 11:06
2
A+
A-

13. Cuma: Olayların Kökeni ve Anlamı

İnanışlar ve kültürler zamanla evrimleşse de 13. Cuma’nın uğursuzluğu belirgindir. Bu batıl inancın kökenleri hem Cuma’nın hem de 13 sayısının geçmişte kötü şansla ilişkilendirilmesine dayanır.

13 Sayısı Neden Uğursuz?

Bazıları 13 sayısının İncil’den geldiğine inanır. Son Akşam Yemeği’nde 13. kişi olan Yahuda, İsa’ya ihanet etmiştir. Bu olay, 13 sayısını uğursuzluk ile ilişkilendirir.

Cuma’nın Kötü Şansı

İngiltere’de Cellat Günü olarak bilinen Cuma günü, mahkumların asıldığı gündü. İskandinav mitolojisinde ise 12 tanrıya davetsiz gelen Loki, 13 sayısını uğursuz kıldı.

Cuma 13’ün Kökenleri

Cuma 13, uğursuzluğu Viktorya Dönemi’nde birleşti. Thomas W. Lawson’ın “Cuma, On Üçüncü” romanı, batıl inancın popülaritesini artırdı. 1980’lerin korku filmi “Friday the 13th” ve Dan Brown’ın “The Da Vinci Code” romanı da inancın yayılmasına katkıda bulundu.

Büyülü Düşüncenin Örneği

Cuma 13 batıl inancı, bağlantısı olmayan iki olay arasında nedensellik gören “büyülü düşüncenin” bir örneğidir. Cuma ve 13’ün bir araya gelmesi, farklı bir nitelik kazanır ve uğursuzluk ile ilişkilendirilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.