DOLAR
34,0624
EURO
38,0730
ALTIN
2.832,41
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
25°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Akkuyu’ya ‘Alman’ engeli: Çin’den almaya karar verdiler

Akkuyu’ya ‘Alman’ engeli: Çin’den almaya karar verdiler
Advert
11.09.2024 14:14
1
A+
A-

Akkuyu Nükleer Santrali Almanya’dan Teslimattaki Gecikmeyle Karşılaştı

Alparslan Bayraktar, Akkuyu nükleer santralinin Almanya’dan beklenen iletim tesisi ekipmanlarının teslim edilmemesi nedeniyle geciktiğini açıkladı. Bu nedenle Çin’den alınan parçaların kullanılacağını belirtti.

Bayraktar, Siemens’in ekipmanları teslim etmeyerek inşaatı geciktirdiğini söyledi. Anadolu Ajansı’na verdiği röportajda, “Siemens’in depolarında bize teslim etmesi gereken ekipmanlar var. Nükleer ada ile ilgili değil, şalt sahasında kullanılan ekipmanlar. İnşaatı birkaç ay geciktirecek bir durum.” dedi.

Konunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından da dile getirildiğini belirten Bayraktar, gümrükte bekleyen ürünlerin teslim edilmemesine gerekçe olarak Rusya’nın Akkuyu’dan sağlayacağı gelirin Ukrayna işgalini finanse etmek için kullanılması gösterildiğini ifade etti.

Rosatom Çin’den Muadil Parçalar Tedarik Etti

Bayraktar, söz konusu ekipmanın Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımlar kapsamına girmediğini vurguladı. “Hiçbir hukuki temeli olmayan, uluslararası yaptırım konusu olmayan bir konuda maalesef siyasi tutumla alınmış bir karar var. Bu en üst düzeyde dile getirildi ama ilerleme olmadı.” dedi.

Akkuyu santralinin sahibi Rus atom enerjisi tekeli Rosatom, muadil parçaları Çin’den sipariş etti. Bayraktar, “Rosatom bu ürünle ilgili alternatif siparişini Çin’e geçti, oradan gelecek. Ancak bu da ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır.” dedi.

Bayraktar, Siemens’e yaptırım uygulayıp uygulamayacakları yönündeki soruya, “Enerji alanında çok uzun yıllardır çalıştığımız bir firma. Bundan sonraki işler açısından onlarla ilgili varlığı çok ciddi bir şekilde sorgulayacağımız bir sürece girdik… Ciddi bir gecikmeye yol açtığı için ciddi bir karşılığı olacaktır.” cevabını verdi.

Akkuyu Santrali’nin Geri Dönüş Süresi Uzun

Bayraktar, Rosatom’un Akkuyu’ya yaptığı yatırımın geri dönüş süresinin 15 yılı bulabileceğini ifade ederek, projenin Rusya’ya gelir yaratacağı iddiasını tutarsız bulduğunu belirtti. “O zaman Almanya’nın, Hindistan’ın da (Rusya ile) ticareti kesmesi gerekir.” dedi.

Akkuyu santrali, her biri 1.200 MW kurulu güce sahip dört reaktörden oluşacak. İlk reaktörün 2025’te devreye alınması, tüm santralin ise 2028’de faaliyete geçmesi hedefleniyor. Türkiye’nin enerji üretiminin yaklaşık %10’unu karşılayacak olan tesisin şebekeye bağlanması için ulusal iletim sisteminde bazı noktalarda kapasite artırımı da gerekiyor.

Santralin dört reaktörünün inşaatının eş zamanlı olarak sürdüğünü ifade eden Bayraktar, birinci reaktörün %90’ının tamamlandığını belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.