DOLAR
34,0242
EURO
38,0228
ALTIN
2.827,57
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Christoph Daum: Futbol sahalarının asi ruhunun son savaşı

Christoph Daum: Futbol sahalarının asi ruhunun son savaşı
Advert
25.08.2024 15:35
7
A+
A-

Christoph Daum Hayatını Kaybetti

Eski Alman futbol efsanesi Christoph Daum, kanserle verdiği mücadele sonucu hayatını kaybetti. Almanya ve Türkiye futboluna damgasını vurmuş renkli bir isimdi.

Riskli Bir Hayat

Daum, 1953 yılında Doğu Almanya’da doğdu. Henüz beş yaşındayken büyükannesiyle birlikte Batı Berlin’e kaçtı. Bu kaçış tehlikeyle doluydu. Hayatının ilerleyen dönemlerinde de zorluklarla yüzleşti, ancak her zaman cesur kararlar almaktan çekinmedi.

Teknik Direktörlük Başarısı

Bir futbolcu olarak zirveye ulaşamamış olsa da, teknik direktörlük kariyeriyle adından söz ettirdi. 1986 yılında Köln’ün başına geçti ve takımı Bundesliga’da yükseltti. Giyimi, bıyıkları ve sıra dışı yöntemleriyle dikkat çekiyordu.

Kırık Cam Olayı

Leverkusen’deyken oyuncularını ve kendisini çıplak bir şekilde cam parçalarının üzerine yürüttü. Bazıları bu yöntemin faydalı olduğunu söylerken, diğerleri “tamamen saçmalık” olarak eleştirdi. Ancak Daum eleştirilere kulak asmadı.

Hoeness ile Rekabet

Duisburg’da büyüyen Daum, genç bir teknik direktör olarak Bundesliga’nın tartışmalı isimlerinden biri oldu. 1989’da Bayern Münih’in teknik direktörü Uli Hoeness ile girdiği tartışma unutulmazlar arasında yer aldı.

Kokain Darbesi

1992 yılında Stuttgart’la Almanya Kupası’nı kazanan Daum, 2000 yılında Leverkusen’in başındayken son maçta şampiyonluğu kaybetti. Ancak daha büyük darbe, Leverkusen antrenörü iken milli takımın başına geçecekken Hoeness’in kamuoyuna açıkladığı kokain kullanımı oldu. Daum iddiaları yalanlasa da test sonucunda suçluluğu ortaya çıktı.

Türkiye’deki Başarısı

Zorluklar Daum’un kariyerini gölgelemedi. Türkiye’de üç kez şampiyonluk yaşadı (iki Fenerbahçe, bir Beşiktaş). Son dönemlerinde kanserle mücadele etmesine rağmen sonuna kadar hayatı dolu dolu yaşadı.

“Artık Dinlenmeye Geldi”

Daum’un hayatının sonuna doğru söylediği sözler, kişiliğini yansıtıyordu: “Artık dinlenmeye geldi.”

Futbol Dünyasının Tepkisi

Daum’un vefatı futbol dünyasında derin bir üzüntü yarattı. Eski rakibi Hoeness, “Hiçbir tartışmadan kaçmadı” dedi. Leverkusen’deki dostu Reiner Calmund, “İyi bir arkadaşımı kaybettim” diye ekledi.

Türkiye’den Başsağlığı

Daum, Türkiye’de de büyük bir saygı görüyordu. Kariyer yaptığı Fenerbahçe ve Beşiktaş başta olmak üzere birçok kulüp başsağlığı mesajı yayınladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.