DOLAR
34,0137
EURO
38,0407
ALTIN
2.829,67
BIST
9.975,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
25°C
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
25°C
Pazar Yağmurlu
24°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Maymun çiçeği: Türkiye’yi bekleyen tehlike

Maymun çiçeği: Türkiye’yi bekleyen tehlike
Advert
15.08.2024 13:30
3
A+
A-

Başlık: Maymun Çiçeği Virüsü İçin DSÖ’den Küresel Acil Durum İlanı

Giriş:
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ortaya çıkıp komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü için iki yıl içinde ikinci kez küresel acil durum ilan etti.

Acil Durum İlanı:
DSÖ’nün acil durum komitesi, salgınının uluslararası halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturup oluşturmadığını değerlendirmek için toplandı. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, “Salgını durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin gerekli olduğu açık” dedi.

Kongo’daki Durum:
Ghebreyesus, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde maymun çiçeği virüsü vakalarının 10 yıldan uzun süredir bildirildiğini ve vaka sayılarında istikrarlı bir artış yaşandığını söyledi. Bu yıl şu ana kadar 14 binden fazla vaka bildirilmiş ve 524 kişi ölmüş.

Bulaşma Yolları:
Maymun çiçeği virüsü, kemirgenler veya enfekte kişilerden bulaşır. Virüsün neden olduğu döküntülere dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en yaygın bulaşma yollarıdır.

Belirtiler:
Virüs, virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 gün içinde yüksek ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezi şişliği, yorgunluk, üşümeler, titremeler ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olabilir.

Tedavi:
Spesifik bir tedavi yoktur, ancak antiviral ilaçlar kullanılabilir. Çoğu vaka hafif seyreder ve hastalar birkaç hafta içinde iyileşir.

İsim Değişikliği:
DSÖ, “maymun çiçeği hastalığı” ismini 2022’de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla “mpox” olarak değiştirdi.

Afrika’daki Durum:
Afrika Birliği, Afrika ülkelerinde hızla yayılan maymun çiçeği virüsüne karşı kıta çapında bir halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Türkiye’deki Durum:
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye’de herhangi bir alarm durumunun olmadığını ancak maymun çiçeği ve COVID-19 gelişmelerini takip ettiklerini söyledi.

Muhalefetin Endişeleri:
Muhalefet, Türkiye’deki Afrikalı öğrenci yoğunluğuna işaret ederek virüse karşı önlem alınması gerektiğini vurguladı. CHP eski milletvekili Gürsel Tekin, İstanbul’un sığınmacı haritasına dikkat çekerek “Binlerce Afrikalı öğrencinin gelmesiyle ilgili önlemler alındı mı?” diye sordu.

Afrika’dan Öğrenci Sayısı:
2020 yılında 28 binden fazla Afrikalı öğrenci Türkiye’de eğitim almıştı. 2023’te ise bu sayı 61 bine ulaştı. Yükseköğretim Kurulu Başkanı, Türkiye’de 350 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü belirtti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.