enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,4370
EURO
43,8324
ALTIN
4.095,90
BIST
9.247,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
14°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Parçalı Bulutlu
20°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
21°C

Köylerdeki çocukların eğitim hakkından tasarruf!

Köylerdeki çocukların eğitim hakkından tasarruf!
Advert
25.04.2025 03:52
1
A+
A-

Milli Eğitim Bakanlığı, taşımalı eğitim sisteminde köklü değişikliklere gidiyor. Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Fatih Karakullukçu’nun imzasını taşıyan ve 81 il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderilen talimata göre, taşımalı eğitimde maliyetler azaltılacak. Son beş yılda taşımalı eğitime 22.7 milyar TL harcayan Bakanlık, artık “sorunsuz” ve “ekonomik” taşımacılık hedefliyor.

Bu kapsamda, iklim koşulları ve ulaşım maliyetlerinin yüksek olduğu bölgelerde 3 ila 11 kişilik komisyonlar, taşımalı eğitimin nasıl yapılacağına karar verecek. Köylerdeki öğrenci sayıları tespit edilerek okulların açılıp açılmayacağı belirlenecek. Taşıma maliyetleri hesaplanırken köyün okula uzaklığı da dikkate alınacak. Daha önce 50 km olan taşıma uzaklık sınırı 30 km’ye düşürülmüştü. Yeni düzenlemeyle, 30 km’den uzak köylerdeki öğrenciler, maliyet yüksekse taşınmayacak.

Karakullukçu imzalı talimatta, taşımanın ekonomik olmadığı veya iklim ve ulaşım koşullarının uygun olmadığı durumlarda, köy çocuklarının yatılı okullara veya pansiyonlara yerleştirileceği belirtiliyor. Öğrencilerin yerleştirilmesinde ekonomik kriterler göz önünde bulundurulacak ve mümkünse köylerin tamamen taşıma kapsamından çıkarılması veya araç sayısının azaltılması hedeflenecek. Yatılı okullara sığmayan öğrenciler ise tek araçla taşınacak.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ise ilginç bir durum yaşanıyor. Kırsaldaki Zorova İlkokulu’na alınacak ücretli öğretmen adaylarından, 18 km’lik servis yolculuğunun ardından köye ulaşmak için kalan 3 km’yi kendi imkanlarıyla gitmeleri isteniyor. Sur Milli Eğitim Müdürlüğü, bu şartı kabul eden öğretmen bulmak için ilana çıktı.

Yeni düzenleme, fen lisesi kazanan öğrencileri de etkiliyor. Anadolu lisesi veya meslek lisesi bulunan yerlerde ikamet eden ancak fen lisesi kazanan öğrenciler, toplu taşıma olmaması şartıyla taşınacak. Diğer lise türleri için bu imkan sağlanmayacak.

İmam hatip ortaokullarına (İHO) gitmek isteyen ancak yaşadıkları yerde İHO bulunmayan öğrenciler, eşleştirildikleri İHO’lara ücretsiz taşınacak. Ancak toplu taşıma varsa, taşıma hizmeti verilmeyecek. Eşleştirilen okul dışında bir İHO’ya gitmek isteyen öğrenciler de taşıma kapsamı dışında tutulacak.

Türkiye genelinde yaklaşık 1 milyon çocuk, eğitim için köylerden kentlere servislerle taşınıyor. İlkokul öğrencilerinin en çok taşındığı iller Şanlıurfa, Diyarbakır ve Van iken, ortaokul öğrencileri için Hatay, Diyarbakır, Şanlıurfa, Van ve Şırnak öne çıkıyor.

Seçim öncesi köy okullarının açılma şartını kolaylaştıran MEB, şimdi ise yeni bir karar aldı. Bir köyde 10 ilkokul ve 9 ortaokul öğrencisi varsa, tüm öğrenciler tek araçla ve ekonomik olarak ilçeye taşınacak.

Yeni düzenlemede, kaynaştırma ve engelli öğrencilerin taşıma kapsamında olmadığı ve okula nasıl ulaşacaklarının belirtilmediği görülüyor. Ayrıca, taşıma kapsamı dışında olup kendi imkanlarıyla okula giden köy çocuklarına ücretsiz öğle yemeği de verilmeyecek.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.