enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,2828
EURO
43,6155
ALTIN
4.120,94
BIST
9.312,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Çok Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
19°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
16°C

Bu ‘meyhanedeki’ herkes resmen maymun

Bu ‘meyhanedeki’ herkes resmen maymun
Advert
22.04.2025 12:32
2
A+
A-

Cantanhez Milli Parkı’nda (Gine-Bissau) kurulan kameralar, şempanzelerin doğal ortamlarında fermente Afrika ekmek meyvesi yiyip paylaştıklarını gözler önüne serdi. Bu durum, şempanzelerin alkollü meyveleri bilinçli olarak arayıp aramadığı sorusunu akıllara getirdi.

İnsanlarda tarih öncesi çağlardan beri alkol tüketiminin sosyal bağları güçlendirmede önemli bir rol oynadığı biliniyor. Araştırmacılar, şempanzelerdeki bu davranışın da benzer evrimsel kökenlere işaret edebileceğini belirtiyor. Exeter Üniversitesi’nden Anna Bowland, alkolün insanlarda dopamin ve endorfin salgılayarak mutluluk ve rahatlama hissi yarattığını ve paylaşımının da sosyal bağları güçlendirdiğini açıkladı.

Alkol Şempanzeleri Çok Etkilemiyor

Bilim insanları, şempanzelerin bu meyveleri tüketerek sarhoş olmalarının pek mümkün olmadığını, çünkü doğada sarhoşluğun hayatta kalma şansını azaltacağını vurguluyor. Şempanzelerin alkolü nasıl metabolize ettiği ise henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil.

Afrika maymunlarının ortak atasında etanolü (alkolü) metabolize etme yeteneğini artıran bir moleküler adaptasyonun keşfi, fermente meyve tüketiminin hem insanlarda hem de şempanzelerde çok eski bir geçmişe sahip olabileceğini gösteriyor.

Exeter Üniversitesi’nden Dr. Kimberley Hockings, şempanzelerin her zaman yiyecek paylaşmadığını, bu nedenle fermente meyveler söz konusu olduğunda sergiledikleri paylaşımcı davranışın önemli olduğunu belirtiyor. Bu durum, “şölen” kültürünün evrimsel kökenlerinin ilk adımları olabilir.

Araştırmanın bulguları Current Biology dergisinde yayınlandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.