Cantanhez Milli Parkı’nda (Gine-Bissau) kurulan kameralar, şempanzelerin doğal ortamlarında fermente Afrika ekmek meyvesi yiyip paylaştıklarını gözler önüne serdi. Bu durum, şempanzelerin alkollü meyveleri bilinçli olarak arayıp aramadığı sorusunu akıllara getirdi.
İnsanlarda tarih öncesi çağlardan beri alkol tüketiminin sosyal bağları güçlendirmede önemli bir rol oynadığı biliniyor. Araştırmacılar, şempanzelerdeki bu davranışın da benzer evrimsel kökenlere işaret edebileceğini belirtiyor. Exeter Üniversitesi’nden Anna Bowland, alkolün insanlarda dopamin ve endorfin salgılayarak mutluluk ve rahatlama hissi yarattığını ve paylaşımının da sosyal bağları güçlendirdiğini açıkladı.
Bilim insanları, şempanzelerin bu meyveleri tüketerek sarhoş olmalarının pek mümkün olmadığını, çünkü doğada sarhoşluğun hayatta kalma şansını azaltacağını vurguluyor. Şempanzelerin alkolü nasıl metabolize ettiği ise henüz tam olarak anlaşılabilmiş değil.
Afrika maymunlarının ortak atasında etanolü (alkolü) metabolize etme yeteneğini artıran bir moleküler adaptasyonun keşfi, fermente meyve tüketiminin hem insanlarda hem de şempanzelerde çok eski bir geçmişe sahip olabileceğini gösteriyor.
Exeter Üniversitesi’nden Dr. Kimberley Hockings, şempanzelerin her zaman yiyecek paylaşmadığını, bu nedenle fermente meyveler söz konusu olduğunda sergiledikleri paylaşımcı davranışın önemli olduğunu belirtiyor. Bu durum, “şölen” kültürünün evrimsel kökenlerinin ilk adımları olabilir.
Araştırmanın bulguları Current Biology dergisinde yayınlandı.