enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Çok Bulutlu
19°C
Salı Çok Bulutlu
17°C
Çarşamba Çok Bulutlu
17°C

Her gün soğuk suda yüzmenin faydası bilimsel olarak da kanıtlandı

Her gün soğuk suda yüzmenin faydası bilimsel olarak da kanıtlandı
Advert
17.04.2025 00:12
1
A+
A-

10 genç ve sağlıklı erkek gönüllü üzerinde yapılan bir araştırmada, katılımcılar her gün bir saat boyunca 14°C sıcaklıktaki suya daldırıldı. Deney süresince alınan kan örnekleri, hücresel tepkilerin gelişimini gösterdi. İlk başlarda vücudun tepkisi düzensizken, hafta sonuna doğru bağışıklık sistemi daha düzenli ve koruyucu bir hale geldi.

Katılımcıların hücrelerinde, atık maddeleri temizleyen ve yaşlanmayı yavaşlatma potansiyeli olan otofaji sürecinde artış gözlemlendi. Ayrıca, programlı hücre ölümü (apoptoz) ve iltihap belirtilerinde azalma görüldü. Her ne kadar ilk günlerde bu iki süreçte bir artış yaşansa da vücut hızla yeni duruma adapte oldu.

Araştırmanın başyazarı fizyolog Glen Kenny, vücudun bu kadar kısa sürede uyum sağlamasının kendilerini şaşırttığını belirterek, soğuğun hücresel düzeyde bir tür bakım işlevi gördüğünü ifade etti.

Soğuk suya maruz kalmanın ilk etapta hücreler üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceği, ancak düzenli tekrarlarla bu etkinin hücre yenilenmesine dönüştüğü vurgulandı. Deneyin sonunda vücut, hücrelere zarar veren tepkilerden uzaklaşarak onarıcı bir duruma geçti.

Araştırmacı Kelli King, haftanın sonunda katılımcıların hücresel düzeyde soğuğa karşı toleranslarının belirgin şekilde arttığını gözlemlediklerini ve bu tür bir adaptasyonun zorlu çevre koşullarına dayanıklılığı artırabileceğini söyledi.

Araştırmanın bazı kısıtlamaları mevcut. Katılımcı sayısı sadece 10 kişiyle sınırlıydı ve hepsi genç erkeklerden oluşuyordu. Farklı yaş ve cinsiyet gruplarında benzer sonuçların alınıp alınamayacağı henüz bilinmiyor. Ayrıca, deney tamamen kontrollü bir laboratuvar ortamında gerçekleştirildi. Gerçek hayattaki soğuk hava, rüzgar ve ani sıcaklık değişimlerinin etkisi bu çalışmada incelenmedi.

Buna rağmen, bulgular oldukça ilgi çekici. Hücrelerin kendi kendini temizleme ve onarma mekanizması olan otofaji, hastalıkların önlenmesinde ve yaşlanma etkilerinin azaltılmasında önemli bir rol oynuyor. Düzenli soğuk su maruziyetinin bu süreci hızlandırabileceği düşünülüyor.

Kenny, tekrarlanan soğuk maruziyetinin otofaji fonksiyonunu önemli ölçüde geliştirdiğini ve bunun da hücrelerin stresle daha etkili bir şekilde başa çıkmasını sağladığını belirterek, çalışmanın sağlık ve uzun ömür açısından potansiyel faydalar sunabileceğini vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.