Güney Kore’nin eski Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, hakkındaki darbe davasında mahkemeye çıktı. Geçtiğimiz yıl aralık ayında ilan ettiği ve kısa süren sıkıyönetimin darbe girişimi olmadığını iddia etti. Halkın protestoları ve parlamentodaki muhalefetin baskısı nedeniyle altı saat sonra geri adım atmak zorunda kaldığını belirtti. Anayasa Mahkemesi, sıkıyönetimi anayasaya aykırı bularak Yoon’u bu ay başında görevden almıştı, ancak Yoon zaten aylar önce görevinden uzaklaştırılmıştı.
Yoon, Pazartesi sabahı polis eskortuyla evinden ayrılıp koyu lacivert takım elbisesi ve kırmızı kravatıyla Seul Merkez Bölge Mahkemesi’ne geldi. Savcılar, Yoon’un sıkıyönetim ilanı için yasal bir dayanağı olmadığını ve anayasal düzeni engellediğini, devleti felç etmeye çalıştığını savundu.
Yoon ise savunmasında, sıkıyönetimin hükümeti işlevsiz hale getiren muhalefete karşı bir uyarı olduğunu, barışçıl amaçlarla ve sadece yarım gün süreceğini bilerek ilan ettiğini söyledi. Askerlere verdiği emirlerin yanlış yorumlandığını ve sorumluluğun bazı askeri yetkililerde olduğunu ileri sürdü.
Duruşmada iki üst düzey asker tanık olarak dinlendi. Başkent savunma komutanlığında görevli Cho Sung-hyun da dahil olmak üzere tanıklar, Yoon’un sıkıyönetimi sırasında milletvekillerinin meclisten zorla çıkarılması emrini verdiğini söylediler. Yoon bu iddiayı reddetti. Sıkıyönetim, “devlet karşıtı unsurların temizlenmesi” gerekçesiyle ilan edilmiş, ancak parlamento personeli barikatlar ve yangın söndürücülerle askerleri engelledikten sonra kaldırılmıştı.
Duruşma sonrası Yoon, destekçileriyle birlikte evine döndü. Yoon’un resmen görevden alınmasının ardından ülke 3 Haziran’da erken seçime gidecek. Siyasetten henüz men edilmeyen Yoon’un seçim sürecinde nasıl bir rol oynayacağı ise belirsizliğini koruyor.