Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen eski AKP MKYK üyesi Metin Külünk, üniversitelerdeki akademik kadrolaşma ve liyakatsizliğe dikkat çekerek adalet çağrısında bulundu.
Külünk, “Üniversitede akademik kariyer yapmak isteyen birçok kişi ‘Şartlar çok iyi olmasına rağmen ben giremiyorum’ diye dert yanıyor. Peki kimler giriyor? Bölüm başkanının veya rektörün kendi istediği kişiler, genellikle de kendi öğrencileri.” diyerek duruma tepki gösterdi.
Külünk, “Kendi çevresinde dönen bu sistemden bilim çıkar mı? Harvard, Georgetown, London School of Economics gibi önemli üniversiteler böyle mi oluştu?” diye sorarak sistemin işleyişini eleştirdi.
Külünk, üniversite bölümlerinin planlaması konusundaki eleştirilerini şu sözlerle sürdürdü: “Gümüşhane’de uluslararası ilişkiler veya hukuk fakültesinin ne işi var? Anadolu’nun her yerine hukuk fakültesi açmanın mantığı nedir?”
Külünk, “Yüz binlerce hukuk mezunu iş arıyor. Hesapsız kitapsız açılan bölümler yüzünden devletten kadro bekleyen gençlerin hayallerini yıkmaya kimsenin hakkı yok.” diyerek mezunların yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Külünk, eğitim sisteminde köklü bir değişimin şart olduğunu vurgulayarak, “Liselerdeki ezberci sisteme son vermeliyiz. Herkesin yeteneğini keşfedebileceği bir eğitim sistemi oluşturmalıyız. Öğrencileri aynı sorularla değerlendirerek herkesi eşitlemeye çalışmak yanlış. Öğrencilerin farklı yeteneklerini geliştirebilecekleri imkânlar sunmalıyız. Bir torunumun sosyal zekâsı güçlü, diğerinin matematiksel zekâsı. Neden ikisini aynı kalıba sokmaya çalışıyoruz? Bırakalım her biri kendi yeteneği doğrultusunda gelişsin.” dedi.
Külünk, sorunların çözümü için liyakat, ehliyet, hak ve adalete dayalı bir sistemin gerekliliğine vurgu yaptı.