enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

Hasadı yapıldı! Sadece bir ay yetişiyor: Kilosu 250 Lirayı geçti

Hasadı yapıldı! Sadece bir ay yetişiyor: Kilosu 250 Lirayı geçti
Advert
13.04.2025 10:03
2
A+
A-

Bitlis’in Güroymak ve Tatvan ilçelerinin dağlık bölgelerinde yetişen, yöre halkının “yayla muzu” veya “ışkın” olarak adlandırdığı uçkun, baharın müjdecisi olarak tezgahlardaki yerini aldı. Yılda sadece bir ay gibi kısa bir süre toplanabilen bu şifalı bitki, kilosu 200-250 TL gibi yüksek bir fiyata satılıyor.

Bölge halkı, uçkunu toplamak için sabahın erken saatlerinde zorlu bir yolculuğa çıkıyor. 10-15 kilometrelik patikalarda yürüyerek yüksek rakımlı bölgelere ulaşan yöre sakinleri, uçkunu özenle elleriyle topluyor. Toplanan uçkunlar daha sonra şehir merkezlerindeki pazarlarda satışa sunuluyor. Uçkun satıcısı Semih Orki, kısa süreli de olsa uçkun hasadının önemli bir gelir kaynağı olduğunu ve zahmetli de olsa aile bütçesine katkı sağladığını belirtiyor.

Ekşimsi ve kendine özgü tadıyla özellikle yöre halkı tarafından sevilen yayla muzu, aynı zamanda şifa kaynağı olarak da biliniyor. Sarılık, tansiyon, şeker hastalığı, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi pek çok rahatsızlığa iyi geldiği söylenen uçkun, kış aylarında doğal yollarla sağlığını korumak isteyenlerin gözdesi haline geliyor.

Hizan yaylalarında uçkun toplayan Ercan Sepet, yılda sadece bir kez yetişen bu bitkiyi değerlendirmeye çalıştıklarını ve adeta her derde deva olduğunu ifade ediyor. Bir başka satıcı Oğuz Uçak ise, bir kış boyunca uçkunun çıkmasını beklediklerini, hem şifalı hem de lezzetli olan bu bitkinin yöreleri için önemli bir değer taşıdığını vurguluyor.

Doğada kendiliğinden yetişen ve sınırlı bir dönemde toplanabilen uçkun, artan talep nedeniyle her geçen yıl daha da değerleniyor. Pazarlarda uçkunu görenler, bu nadir bitkiyi “bulunmaz nimet” olarak nitelendirerek satın alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.