enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni

Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni
Advert
10.04.2025 12:47
2
A+
A-

Uçak yolculukları, ilaç kullananlar için bazı zorluklar yaratabilir. Yüksek irtifada vücudun tepkileri değişir ve bazı ilaçlar beklenmeyen etkilere neden olabilir. Doktor Sean Ormond, uçuşlarda dikkat edilmesi gereken yedi ilacı ve olası etkilerini şöyle sıraladı:

Seyahat stresi, hareketsizlik ve basınç değişimleri, ilaçların etkisini ve yan etkilerini artırabilir. Ormond, uçuş öncesi ilaç kullanımına dikkat çekerek, “İlaçlar uçuş sırasında farklı tepkiler verebilir. Kullandığınız ilacı ve uçuş süresini göz önünde bulundurmalısınız,” diyor. Kronik rahatsızlığı olanların uçuş öncesi doktorlarına danışmalarını da özellikle vurguluyor.

Uçuş Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken 7 İlaç

  1. Opioid Ağrı Kesiciler: Uyuşukluk, nefes darlığı ve kafa karışıklığı gibi yan etkileri artırabilirler. Kabin basıncının düşük olduğu ortamda kullanımı riskli olabilir. Alternatif olarak daha hafif ağrı kesiciler tercih edilebilir.

  2. Uyku Hapları: Uçakta rahat uyumak için kullanılsa da yön kaybı, sersemlik ve acil durumlara tepki verememe gibi sorunlara yol açabilirler. Göz maskesi, boyun yastığı ve kulak tıkacı gibi doğal yöntemler daha uygun olacaktır.

  3. Kaygı Giderici İlaçlar: Yüksek irtifada etkileri artabilir, halsizlik, nefes darlığı ve bayılmaya sebep olabilir. Doğal rahatlama yöntemleri veya nefes egzersizleri tercih edilebilir.

  4. İdrar Söktürücüler (Diüretikler): Sık idrara çıkma ihtiyacı yaratıp vücudu susuz bırakabilirler. Uzun uçuşlarda baş dönmesi ve halsizlik riskini artırırlar. Kullanılması gerekiyorsa bol su içilmeli ve koridor tarafında bir koltuk seçilmelidir.

  5. Uykulu Antihistaminikler: Alerji veya yol tutması için kullanılan bazı antihistaminikler uyku hali ve sersemliğe neden olabilir. Bu da tepki süresini uzatır. Claritin veya Allegra gibi uyku yapmayan alternatifler daha uygundur.

  6. Güçlü Kas Gevşeticiler: Kasları gevşetirken hareket kabiliyetini de azaltabilirler. Uzun süreli oturmada dolaşım sorunlarına yol açabilirler. Hafif esneme hareketleri veya ısı bantları gibi yöntemler daha güvenlidir.

  7. Kan Sulandırıcılar (Antikoagülanlar): Kan pıhtılaşmasını önlemek için kullanılan bu ilaçlar, uzun süre oturulduğunda dikkat gerektirir. Her saat başı kalkıp hareket etmek ve doktorun önerdiği kompresyon çoraplarını giymek önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.