Yutma güçlüğü, tıp dilinde “disfaji” olarak biliniyor ve reflü gibi basit rahatsızlıklardan akciğer kanseri, baş-boyun tümörleri, inme ve demans gibi ciddi hastalıklara kadar pek çok sağlık sorununun habercisi olabilir. Yutkunurken zorlanma, salya akması, çiğneme problemleri, kilo kaybı ve sık tekrarlayan göğüs enfeksiyonları disfaji belirtileri arasında sayılıyor.
Evde Yutma Fonksiyonunuzu Test Edin: RSST
Tekrarlayan Tükürük Yutma Testi (RSST) ile yutma fonksiyonunuzu evde kolayca kontrol edebilirsiniz. Bir kronometre yardımıyla 30 saniye içinde kaç kez yutkunduğunuzu saymanız yeterli. Yapılan araştırmalar, 20 ila 90 yaş arasındaki yetişkinlerde yaşa bağlı ideal yutkunma sayılarını ortaya koyuyor:
Yaş ilerledikçe yutkunma sıklığının azalması doğal bir süreç. Ayrıca kadınlar, çoklu ilaç kullananlar ve yüksek vücut kitle indeksine (BMI) sahip kişilerde de yutkunma sayısı daha düşük olabiliyor.
Yutma Güçlüğünü Önemsenmesi Gereken Bir Belirti
Eğer 30 saniyedeki yutkunma sayınız belirtilen değerlerin çok altındaysa, bir sağlık uzmanına başvurmanızda fayda var. Erken teşhis edilmeyen disfaji, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin, sadece ayakta durarak yiyip içebilen bir kadında yutma bozukluğuna bağlı nadir bir hastalık tespit edilmiştir. Geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden “Top Gun” yıldızı Val Kilmer’ın da mücadele ettiği boğaz kanseri gibi hastalıkların da erken belirtileri arasında yutma güçlüğü bulunabiliyor.