enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,1008
EURO
43,4851
ALTIN
4.076,20
BIST
9.317,24
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Pazar Açık
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C
Salı Az Bulutlu
16°C
Çarşamba Çok Bulutlu
16°C

Kabak yedikten sonra hayatı kabusa döndü: Kusma, deri soyulması, saç dökülmesi… Sebebi günler sonra anlaşıldı

Kabak yedikten sonra hayatı kabusa döndü: Kusma, deri soyulması, saç dökülmesi… Sebebi günler sonra anlaşıldı
Advert
08.04.2025 10:38
2
A+
A-

52 yaşındaki vegan öğretmen Bertrand Carbonneaux, Paris’teki bir organik market alışverişinin ardından beklenmedik bir sağlık sorunu yaşadı. Ile-de-France’ta yaşayan müzik ve matematik öğretmeni, eve döndüğünde aldığı yeşil kabağı yemeğini yapmak için kullandı. Ancak kabağı tattığında acı bir tat fark etti ve kısa süre sonra rahatsızlanmaya başladı.

Gece boyunca kusma nöbetleri geçiren Carbonneaux, sonrasında derisinde soyulmalar ve saç dökülmesiyle karşılaştı. Bir arkadaşının sorusu üzerine internette araştırma yapan öğretmen, şikayetlerinin kabakgiller ailesindeki bazı türlerin içerdiği toksinlerden kaynaklandığını anladı.

Fransız Gıda Güvenliği Ulusal Ajansı (ANSES), “Acı kavunlara dikkat!” uyarısıyla tüketicileri bilinçlendirmeye çalışıyor. ANSES’in internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, her kabak yenilebilir değil. Bazı kabak türleri, kukurbitasin adı verilen zehirli ve acı maddeler içeriyor. Bu maddeler, böcekleri uzaklaştırmak için bitki tarafından doğal olarak üretiliyor ve pişirilse bile etkisini kaybetmiyor. ANSES, bu toksinlerin sindirim sorunlarına, mide bulantısına, kusmaya, hatta kanlı ishale ve ciddi dehidratasyona yol açabileceğini ve hastanede tedavi gerektirebileceğini belirtiyor.

Dermatolog Philippe Assouly, Mayıs 2018’de JAMA Dermatology dergisinde, Île-de-France bölgesinde kabak yedikten sonra saçlarını kaybeden iki kadının vakasını anlatan bir çalışma yayınlamıştı. Paris Saint-Louis Hastanesi’ndeki (AP-HP) Assouly, ilk iki vakanın ardından benzer şikayetlerle gelen üçüncü bir hastayla karşılaştığını belirtti.

Bertrand Carbonneaux, yaşadıklarını Facebook’ta paylaşarak benzer zehirlenmelerin önüne geçmek ve halkı bilinçlendirmek istediğini ifade etti. Zehirli bir kabağı çıplak gözle anlamak mümkün değil. Dr. Gérald Kierzek, kabağı pişirmeden önce küçük bir parça tadarak acı olup olmadığını kontrol etmeyi öneriyor. Eğer acı bir tat varsa, kesinlikle tüketilmemeli.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.