enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,9534
EURO
41,0678
ALTIN
3.800,83
BIST
9.659,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Yağmurlu
15°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
16°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C

İmamoğlu’nun tutuklanması ekonomiyi nasıl etkiler?

İmamoğlu’nun tutuklanması ekonomiyi nasıl etkiler?
Advert
26.03.2025 13:36
0
A+
A-

İktisatçı Prof. Dr. Aziz Konukman, Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ekonomik istikrarsızlığı tetiklediğini ve yatırımlar ile sıcak paranın ülkeden çıkışını hızlandırdığını belirtiyor. Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır’a değerlendirmelerde bulunan Konukman, borsada ciddi düşüşler yaşandığını ve CDS primlerinin yükseldiğine dikkat çekiyor. Kur artışının ithalata bağımlı sektörlerde fiyat artışlarına yol açacağını ve bunun da vatandaşın alım gücünü daha da düşüreceğini vurguluyor.

Mevcut ekonomik gidişatın sürmesi halinde Orta Vadeli Program hedeflerinin ciddi bir şekilde revize edilmesi gerektiğini savunan Konukman, sanayi üretiminin neredeyse durma noktasına geldiğini ve ekonomik büyümenin ağırlıklı olarak inşaat sektörüne dayandığını, sanayinin ise ihmal edildiğini ifade ediyor.

Özel sektörün fiyat belirlemelerini geçmiş enflasyon verilerine dayandırması, hükümetin yönlendirdiği fiyat politikaları ve Merkez Bankası’nın faiz indirimleri, zaten riskli olan dezenflasyon programını daha da zorlaştırıyor. Konukman, Merkez Bankası’nın döviz kuru üzerindeki baskıyı azaltmak için aldığı kısa vadeli önlemlerin sürdürülebilir olmadığını ve dezenflasyon programının başarısını tehlikeye attığını belirtiyor.

Ayrıca bütçe açıklarının arttığına ve vergi gelirlerindeki artışa rağmen giderlerin karşılanamadığına dikkat çeken Konukman, emekli bayram ikramiyelerindeki artışın yetersiz olduğunu da sözlerine ekliyor. TÜİK’in, sektörel fiyat artışlarını daha doğru analiz edebilmek için girdi-çıktı tablolarını güncellemesi gerektiği çağrısında bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.