enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,4582
EURO
38,2754
ALTIN
3.445,97
BIST
9.513,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
11°C
İstanbul
11°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C
Cuma Çok Bulutlu
11°C
Cumartesi Çok Bulutlu
11°C

Kiracılar mutsuz ev almak imkansız

Kiracılar mutsuz ev almak imkansız
Advert
25.02.2025 06:21
0
A+
A-

Enflasyonist Ortamda Kiralık Piyasa

Enflasyon sebebiyle yükselen kiralar, konut krizini derinleştirirken, ev sahibi olma arzusunu da tetikledi. İstanbul sakinlerinin üçte biri barınma krizinden endişe duyuyor ve kiracılar mutsuz.

KONUTDER’in yaptığı araştırmaya göre, 30 bin liranın üzerinde gelir elde eden gençlerin yüzde 71,4’ü uygun kredi koşulları sağlanırsa ev almayı planlıyor. Katılımcıların yüzde 80’i kiracı olmaktan memnun değil ve gelir azaldıkça mutsuzluk artıyor. Ayrıca, yüzde 81,1’i konut yatırımının mantıklı olduğunu düşünürken, konut almayı tercih etmeyenlerin yüzde 46’sı altını yatırım aracı olarak görüyor.

Gençlere Etkisi

“Ev alma hayaliniz var mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 55’inden fazlası uzun vadede böyle bir hayalinin olduğunu belirtti. Tasarruf ederek ev sahibi olabileceğine inananların oranı yüzde 59 oldu.

Türkiye’de konut hala bir güvence ve yatırım aracı olarak görülüyor ve altın en çok tercih edilen ikinci yatırım türü. KONUTDER, “Konut yatırımını içeren altın biriktirme finansman modellerine ihtiyaç var” ifadesini kullanıyor.

KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, “Gençler arasında ‘gelecekte ne yapmak istiyorsunuz’ sorusuna beş yıl önce yapılan araştırmada dünyayı gezmek ilk sırada yer alıyordu. Son araştırmada ise ilk sırada yüksek gelir, ikinci sırada ev sahibi olmak var” dedi.

Dar Gelirliler İçin Çözümler

Kumova, “Emlak Konut modeli gibi dar gelirliler için farklı yöntemler geliştirilmeli” dedi ve ekledi:

“İstanbul’da kat karşılığı inşaat oranı yüzde 50. Ancak arsa maliyeti geliştiriciler için yüzde 10 olmalı. TOKİ arazileri geliştirsin, ihaleye çıksın ve satış fiyatlarını belirlesin. Proje geliştiriciler ihaleye girsin ve bu gelir grupları için daha fazla konut inşa edelim. Barınma krizi büyümeden kredi kampanyaları başlatılmalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.