enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
ALTIN
3.441,38
BIST
9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
5°C
İstanbul
5°C
Açık
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C

BM raporu, Türkiye’de yaşayan 4 milyon Suriyeli’nin neden dönmediğini ortaya koydu

BM raporu, Türkiye’de yaşayan 4 milyon Suriyeli’nin neden dönmediğini ortaya koydu
Advert
22.02.2025 15:59
0
A+
A-

Suriye’deki İç Savaşın Ekonomik ve Sosyal Etkileri

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Suriye’deki iç savaşın yıkıcı ekonomik ve sosyal etkilerini araştıran kapsamlı bir rapor yayınladı.

Suriyeli Mülteciler

Rapora göre, 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla 4,74 milyon Suriyeli mülteci yurt dışında yaşıyor ve bunların %61’i Türkiye’de bulunuyor.

Ekonomik Hasar

Savaş, Suriye ekonomisine yaklaşık 800 milyar dolarlık zarar verdi. Yoksulluk yaygınlaştı ve ülkenin altyapısı büyük oranda yıkıldı.

Çatışmaların Etkisi

Çatışmalar, ülkenin ekonomik büyümesini ciddi şekilde yavaşlattı. Mevcut büyüme hızında, Suriye’nin savaş öncesi ekonomik düzeyine ulaşması 55 yıl sürecek.

İstikrar için Öneriler

UNDP, Suriye’nin istikrara ulaşması için uzun vadeli ekonomik reformlar ve uluslararası yardıma ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Suriye’nin refahı iyileştirilmeden, mültecilerin dönüşü beklenemiyor.

Suriyelilerin Dönmeme Nedenleri

Veriler, Suriye nüfusunun %90’ının yoksulluk sınırının altında yaşadığını ve aşırı yoksulluk oranının %66’ya ulaştığını gösteriyor. Çocukların yarısı eğitime erişemiyor, 5,4 milyon kişi işini kaybetti ve enerji altyapısının %80’i yok oldu.

Sağlık sisteminin çökmesi, su kıtlığı ve barınma krizi, milyonlarca insanı insani yardıma bağımlı hale getirdi. UNDP, bu koşulların Suriye’nin yeniden inşa sürecini zorlaştıracağını belirtiyor.

Yeniden İnşa için Mali Destek

Raporda, Suriye’nin yeniden inşa edilmesi ve mültecilerin dönüşü için büyük ölçekli finansal desteğin gerekli olduğu vurgulanıyor. Suriyeli mültecilerin geri dönüşünün sağlanması için en az 12-24 milyar dolarlık acil fona ihtiyaç duyuluyor.

UNDP Başkanı Achim Steiner, “Suriye’nin toparlanması için insani yardımın yanı sıra tarım, altyapı ve temel hizmetlerin iyileştirilmesi gerekiyor” diyor.

Bölgesel Etkiler

UNDP, mülteci krizinin bölgesel etkilerini azaltmak için uluslararası toplumun iş birliği yapması gerektiğini vurguluyor.

Çözüm Önerileri

UNDP raporu, Suriye’nin geleceği için farklı ekonomik senaryolar sunuyor. Çatışmasız bir ortamda, ülkenin kalkınması %5’lik bir büyüme gerektiriyor. Daha hızlı bir toparlanma için ise %13,9’luk bir büyüme oranına ihtiyaç duyuluyor.

UNDP Başkan Yardımcısı Abdallah El Dardari, “Suriye’nin geleceği, güçlü bir ekonomik istikrar planına bağlı. Bu, sektörlerin canlandırılmasını ve sosyal hizmetlerin güçlendirilmesini gerektiriyor” diyor.

Raporda, Beşar Esad rejiminin 2024 sonunda devrilmesi ihtimalinin ülke için bir dönüm noktası olabileceği, ancak bu geçişin uzun ve zorlu olacağı vurgulanıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.