enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
ALTIN
3.441,38
BIST
9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Kar Yağışlı
3°C
İstanbul
3°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Açık
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Açık
9°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
11°C

97 yıllık iyilik abidesi

97 yıllık iyilik abidesi
Advert
22.02.2025 03:46
0
A+
A-

Sadece kadınların yönetiminde olan ve 97 yıldır faaliyet gösteren “Türkiye Yardım Sevenler Derneği”nin yöneticileri, SÖZCÜ Medya Grubu Ankara temsilcisi Saygı Öztürk’e konuştu. Dernek, gönüllülerin destekleriyle faaliyetlerini sürdürüyor ve Antakya’da Atatürk Anaokulu inşaatı devam ediyor.

19 Şubat 1928’de Atatürk’ün emriyle kurulan dernek, o günden beri kadınlar tarafından yönetiliyor. Devletten yardım almıyor ve aksine devlet ihtiyaçlarını karşılıyor.

Genel Başkan Dilek Bayazıt, derneğin faaliyetlerini anlattı. Bugüne kadar 14 bin öğrenciye “Atatürk bursu” verildi, okullar ve yurtlar yaptırıldı. 6 Şubat depreminin sabahında bölgeye ilk onlar ulaştı. Şimdi de Hatay’da anaokulu inşa ediyorlar.

Dernek, Cumhuriyetin kurulması sürecinde Türk kadınını korumak ve sosyal hayata kazandırmak amacıyla kuruldu.

İsmet İnönü’nün eşi Mevhibe İnönü ve Fevzi Çakmak’ın eşi Fitnat Çakmak’ın önderliğinde kurucu üyeler, derneğe katıldı.

“Emek karşılığı yardım” ilkesiyle çalışan dernek, Türkiye’nin ilk kadın odaklı sivil toplum kuruluşu oldu. Üye sayısını artırmak, çocuk bakımında anneleri bilgilendirmek ve ihtiyaçlı kadınlara hizmet etmek öncelikli görevleriydi.

1939 Erzincan depreminde büyük yardım faaliyetleri yürüttüler.

Bakanlar Kurulu kararıyla 1940’ta kamu yararına çalışan dernek statüsü kazandı. İlk kız öğrenci yurdunu yaptılar ve işsizlere iş bulma konusunda yardımcı oldular.

Gönüllü hastabakıcılık ve muhaberecilik kursları açtılar. Şube sayıları arttı ve ülke geneline yayıldı.

1930’dan beri verdikleri “Karşılıksız öğrenci bursu”, “Atatürk Eğitim Bursu” olarak değiştirildi. Okul öncesi eğitime katkı sağlayarak 187 anasınıfı, 4 anaokulu açtılar. Ayrıca 6 ilkokul, ortaokul, 2 lise, 5 öğrenci yurdu, 3 sağlık ocağı, 2 huzurevi, 1 kan merkezi ve 4 özel çocuklar için eğitim merkezi yaptılar.

Mehmetçik de unutulmadı, giysi ve gıda paketleri gönderildi.

Derneğin ilk adı “Yoksul Kadına Yardım Cemiyeti” olarak belirlenmişti. Ancak Atatürk bu adı uygun bulmadı ve “Yardım Sevenler Cemiyeti” olarak değiştirdi.

İsmet İnönü’nün ailesi, üç kuşaktır derneğe hizmet ediyor. Mevhibe İnönü kurucu üyelerden, kızı Özden Toker ve torunu Gülsün Bilgehan Toker de derneğin aktif destekçileri.

Genel Başkan Dilek Bayazıt, 97 yıllık derneğin yüce gönüllü yardımlarla ayakta durduğunu vurguladı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.