enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
ALTIN
3.441,38
BIST
9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Kar Yağışlı
3°C
İstanbul
3°C
Hafif Kar Yağışlı
Pazar Açık
5°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
7°C
Salı Açık
9°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
11°C

Uzmanlar uyardı! Sigara, uyku ve egzersiz genlerden daha fazla etkiliyor

Uzmanlar uyardı! Sigara, uyku ve egzersiz genlerden daha fazla etkiliyor
Advert
19.02.2025 21:30
2
A+
A-

Araştırma: İnsanların Ölüm Riskleri Genetikten Daha Çok Çevresel Faktörler Tarafından Belirleniyor

İngiltere’de gerçekleştirilen ve yaklaşık yarım milyon kişiyi kapsayan bir araştırmada, insanların ölüm risklerinin genetik faktörlerden ziyade çevresel faktörler tarafından daha fazla belirlendiği ortaya çıktı.

Araştırmacılar, katılımcıların 22 farklı hastalığa karşı genetik yatkınlıklarını tespit etti, obezite ve yüksek tansiyon gibi yaygın sağlık sorunlarını izledi ve yaşlanma süreçlerini ölçmek için kan örnekleri inceledi.

Bulgulara göre, yaş, cinsiyet ve yaşam tarzı gibi çevresel faktörler göz önünde bulundurulduğunda, ölüm risklerinin yaklaşık yüzde 66’sının bu değişkenlerle bağlantılı olduğu anlaşıldı.

Araştırmanın baş araştırmacısı Austin Argentieri, “Çevresel faktörlerin genetik faktörlere göre ne kadar daha önemli olduğunu görmek bizi gerçekten şaşırttı” dedi.

Başlangıçta incelenen 164 çevresel faktörün sayısı, analizler sonucunda eğitim düzeyi, gelir, uyku düzeni, fiziksel aktivite, sigara içme, sosyal destek, zihinsel sağlık ve çocukluk dönemi kilosu gibi 25 temel ölçüme indirildi. Araştırmacılar, bu faktörlerin her birinin erken ölüm riskine küçük katkılarda bulunduğunu, ancak bir araya geldiklerinde bu riskin önemli ölçüde arttığını vurguladı.

Araştırma, genetik ve çevresel faktörlerin sağlık üzerindeki etkilerinin hastalıktan hastalığa değiştiğini de ortaya koydu. Demans, meme kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri gibi hastalıklarda genetik risk daha büyük bir role sahipken, akciğer kanseri, kalp hastalığı ve karaciğer hastalığı gibi hastalıklarda çevresel faktörlerin etkisi daha belirgindi.

Araştırmacılar, sağlık üzerinde etkili olabilecek bazı faktörlerin araştırmaya dahil edilmediğini ve farklı ülkelerde benzer çalışmaların yapılması gerektiğini belirtti. Argentieri, “Dünyanın farklı bölgelerinde daha fazla araştırmaya ihtiyaç var” dedi.

Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Stephen Burgess, “Genler hayatımızı kesin olarak belirlemez” dedi. “Genetik yatkınlıklar olabilir, ancak elimizi nasıl oynayacağımız bize kalmıştır. Çevresel faktörler değiştirilebilir, bu nedenle sağlıklı kalma şansımızı artırmak için yaşam tarzımızı iyileştirebiliriz.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.