enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,4339
EURO
38,1549
ALTIN
3.441,38
BIST
9.602,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
5°C
İstanbul
5°C
Açık
Pazartesi Çok Bulutlu
7°C
Salı Parçalı Bulutlu
10°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
12°C

TCMB: Üretici ve tüketicinin ödediği fiyatlarda ciddi farklılıklar var

TCMB: Üretici ve tüketicinin ödediği fiyatlarda ciddi farklılıklar var
Advert
14.02.2025 16:20
1
A+
A-

Gıda Fiyatlarındaki Dalgalanmalar İçin Yeni Gösterge

Gıda fiyatlarının dalgalanmaları hem tüketiciler hem de ekonomi yöneticileri için büyük bir sorun. Taze meyve ve sebzelerdeki mevsimsel değişiklikler ve arz-talep dengesizlikleri, enflasyon beklentilerini olumsuz etkiliyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), meyve ve sebze piyasalarındaki gelişmelerin enflasyon açısından önemli olduğunu vurguladı. Ancak mevcut veri setlerinin sınırlı olduğunu da belirtti.

TCMB, bu dalgalanmaları daha yakından takip etmek için Hal Kayıt Sistemi (HKS) verilerini kullanan yeni göstergeler geliştirdi.

Gıda ve Sebze Fiyatlarının Önemi

Gıda ve alkolsüz içecekler, tüketici fiyat endeksinin yaklaşık dörtte birini oluşturuyor. Bu sepet içindeki meyve-sebze fiyatları mevsimsel olarak büyük dalgalanmalar gösteriyor.

HKS Tabanlı Endeksler

TCMB, taze meyve-sebze arz ve fiyatlarını takip etmek için HKS bazlı miktar ve fiyat endeksleri oluşturdu. Bu endeksler, enflasyon tahminlerinde daha doğru öngörüler sunarak para politikası kararlarına yardımcı olabilir.

Üretici ve Tüketici Fiyatları Arasında Fark

HKS’ye göre, üreticinin ve tüketicinin ödediği fiyatlar arasında önemli farklar var. Bu farkın nedenleri arasında lojistik maliyetleri, aracılar ve düşük depolama kapasitesi yer alıyor. Ayrıca iklim değişikliği de arz üzerinde etkili oluyor ve fiyatların yükselmesine neden olabiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.