Santorini ve çevresinde, deniz tabanında gaz salan volkanlar bulunuyor. Son depremler sırasında gözlemlenen veriler, kaldera adı verilen volkanik patlama sonucu oluşan çöküntü bölgesinin kaymaya başladığını gösteriyor.
Yunan Jeodinamik Enstitüsü Araştırma Direktörü Thanasis Ganas, 2024 Ağustos’undan itibaren deniz tabanının 4 santimetre yükseldiğini ve kalderanın doğuya doğru 6 santimetre hareket ettiğini açıkladı. Ganas, “Bu hareket, volkanik bir etkiden kaynaklanıyor. Şu an için endişe verici değil çünkü 2011-2012’de de benzer bir durum gözlemlenmişti ve patlama yaşanmadı. Ancak bu önemli bir değişim ve izlenmesi gerekiyor” dedi.
Bu değişimlerin, magmanın kabuğa yükselmesi ve Nea Kameni’nin altındaki magma odasına doğru ilerlemesinden kaynaklandığı düşünülüyor.
Yunan bilim insanlarından Kostas Synolakis, Santorini’de volkanik bir patlamanın olası olduğunu ancak büyük olmayacağını belirtti.
Synolakis, “Kaldera bölgesinde yazdan beri yer hareketleri gözlemleniyor. Ek olarak, Kolumbo’da deniz tabanından gazlar çıkıyor. Bu, sismik faaliyetler ve volkanik sıvıların yüzeye çıkmasıyla birleştiğinde, volkanik bir patlama olasılığını artırıyor. Ancak patlamanın şiddeti yüksek olmayacaktır” dedi.
Synolakis, bölgede veri toplamak için kullanılan dört sensörün bulunduğunu, ancak bilim camiasının bu verilere erişemediğini belirtti.
Kolumbo denizaltı volkanının patlaması, tsunami dalgaları oluşturabilir ve çevre adalarda zehirli gaz emisyonları ölümlere neden olabilir.