enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
36,1127
EURO
37,5017
ALTIN
3.360,37
BIST
9.779,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
8°C
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
11°C
Cuma Yağmurlu
13°C
Cumartesi Çok Bulutlu
10°C
Pazar Yağmurlu
7°C

Şirketler paraya doymadılar

Şirketler paraya doymadılar
Advert
09.02.2025 06:57
1
A+
A-

YİD Projelerinde İşletme Süreleri Tartışması

YİD (YAP-İŞLET-DEVRET) modeliyle hayata geçirilen köprü, tünel ve otoyol projelerinin işletme sürelerine dair tartışmalar devam ediyor. Daha önce pek çok kez işletme süreleri uzatılan, matematiksel olarak tutması güç garantiler verilen YİD projesi müteahhitlerine yeni bir sürpriz yaşanıyor.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdülkadir Uraloğlu, “İşletme süreleri bitince yeniden ihaleye çıkılabilir ve şirketler tarafından işletilmesi devam ettirilebilir” açıklamasında bulundu.

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül ise Bakan Uraloğlu’nun sözlerine tepki göstererek, “Bakan, iktidarda kalacakmış gibi hayal görüyor. Şirketlerin işletme süreleri uzatılarak yeni ayrıcalıklar veriliyor. Yüksek geçiş ücretleri ödeyen vatandaşlar ise bu projelerin kamuya devredilmesini ve ücretlerin düşürülmesini bekliyor” ifadelerini kullandı.

Örnekler:

Sarıgül, şirketlere verilen imtiyazları örneklendirerek şunları söyledi:

  • Göcek Tüneli’nin devamında devlet Göcek 2 Tüneli’ni yaptı ve Göcek 1 işletmecisine verdi. İşletme süresini 2032’den 2025’e indirdi. Sonrasında firma tahkime giderek süreyi 2030’a çıkardı.
  • Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2024’te kamuya devredilmesi gerekiyordu. Maliyet artışları nedeniyle süre 4 yıl uzatıldı ve şu ana kadar maliyeti 810 milyon dolar olan köprüye 1 milyar 950 milyon dolar ödendi.

Dünyada Türk Müteahhitlerin Başarısı:

Bakan Uraloğlu daha önce yaptığı açıklamada YİD projelerinin inşasını dünya çapında 250 müteahhidin üstlendiğini ve bunlardan 43’ünün Türk olduğunu belirtmişti.

Uraloğlu, Türkiye’de hayata geçirilen 38 YİD projesi için de “Bu projelerin işletme süreleri bitince tekrar ihaleye çıkılabilir ve şirketler tarafından işletilmesi devam ettirilebilir” dedi. Sözleşmelere göre Osmangazi Köprüsü 2036, Yavuz Sultan Selim Köprüsü 2028, Avrasya Tüneli 2042, Çanakkale Köprüsü 2034, Zafer Havalimanı 2044, Ankara YHT Garı 2037’de kamuya devredilmesi gerekiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.