Karadeniz’in Talanı: Doğal Güzelliklerin ve Tarım Kaynaklarının Akıbeti
Karadeniz, çay, fındık ve kivi üretiminde öncü bir bölgedir. Ancak iktidarın rantçı politikaları, bölge illerinin büyük bir kısmını maden alanına dönüştürmüştür.
Tehlike Çanları Çalıyor
Giresun’un yüzölçümünün %85’i maden arama ruhsatına verilmiştir. Şehir altın, bakır, kurşun, çinko ve gümüş arama ruhsatı alan maden şirketlerinin faaliyetlerine sahne olmaktadır. Bu faaliyetler tarım, su havzaları, ormanlar ve yaylaları tehdit etmektedir.
Doğa Katlediliyor
CHP Giresun Milletvekili Elvan Işık Gezmiş’e göre, maden ruhsatı verilen bölgelerin:
Gezmiş, madencilik faaliyetlerinin doğaya ciddi zararlar verdiğini vurgulamaktadır.
AKP’li Vekilin Madeni Giresun’un Derelerini Zehirliyor
AKP Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’e ait maden şirketi, Giresun’da beş yıldır faaliyet göstermektedir. Şirkete köy yollarını süresiz kullanım hakkı verilmiştir. Maden ocağının atık deposunun patlaması sonrası yayılan kimyasallar, Harşit vadisindeki derelere zehir saçmıştır.
Köylünün Suyuna Zehir Karışıyor
Giresun’da Alagöz Madencilik’in kirlettiği Derindere Batak deresi alarm veriyor. Maden atıklarındaki ağır metaller, Doğankent, Tirebolu ve Görele’nin köylerinde yaşayanların suyunu kirletmektedir. Son üç yıldır civardaki dereler bulanık akmaktadır. Yöre halkı, “Mağduruz, sularımız gitti, derelerimiz gitti, balığımız yok” diyerek endişelerini dile getirmektedir.