Muğla’nın Antik İasos’unda Liman İnşaatı Tepkilere Neden Oluyor
Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan 5 bin yıllık Antik İasos kenti, Ayıldız Maden Yükleme ve Tahliye Limanı projesine karşı açılan davalar devam ederken, liman inşaatının başlaması halk arasında büyük tepkiyle karşılandı.
İnşaat Davalar Süredursun Başladı
Kıyıkışlacık ve Güllük Körfezi Halkı Adına açılan davalara rağmen liman inşaatının başlaması, İasos Mahalle Meclisi Derneği Başkanı Hülya Scobie’nin sert tepkisine neden oldu. Scobie, “Halkı üzen, kızgınlığa boğan proje için start verildi. Mahkemeleri devam eden projenin inşası için çalışmalara başlanması, Kıyıkışlacık halkını olduğu kadar çevre yaşayanları da çileden çıkardı. Anayasal haklarımız ihlal ediliyor, elimizden alınıyor, sağlıklı bir ortamda huzur içinde yaşamamız engelleniyor” dedi.
Dünya Mirası Tehlikede
Scobie açıklamasının devamında, “İasos tarihi 5000 yıla uzanan Antik bir Kent. Dünya tarihinin mirası olarak gelecek nesillere korunarak aktarılması gereken bu kente bir şahıs şirketi Maden Yükleme Limanı yapmak istiyor! Şahıs, mahkemelerce eksik bulunan projesini, hem devlet kademesindeki hem de hukuk camiasından tanıdıkları aracılığıyla hukuksal boşlukları kullanarak ilerletti. Davalar halen devam ettiği halde sahada uygulamaya başlıyor. Halkın ve yerel yönetimlerin direnmesine rağmen şahıs şirketi platformlarını kurarak deniz dibini tahrip etmeye başladı. Olası tarihi eserleri, denizel canlıları, balık yumurtalarını, koruma altındaki Posidonya Çayırlarını ve deniz patlıcanlarını yok etmeye başladı!” ifadelerini kullandı.
Kamu Yararı Olan Bir Proje Değil
Scobi açıklamasının sonuna doğru şu ifadelere yer verdi: “Kamu Yararı Olmayan, Yerel Mahkemelerin tespitiyle Çevresel Etki Değerlendirmesi Eksik ve Hatalı bulunan, Halkın Bilgilendirilmesi Toplantısında bu projenin istenmediği, bakanlık ve şirket yetkililerine büyük bir halk kitlesinin yaptığı protesto eylemleriyle söylenen, videolarla kayıtlara geçen, Yerel Yönetimlerin, Kurum ve Kuruluşların olumlu görüş vermediği, İmar Planlarına, Kıyı Kenar Kanunlarına, tarafı olduğumuz Uluslararası Anlaşmalara, nice diğer Kanun ve hükümlere aykırı, Anayasal Hakları ihlal eden, çevreye geri dönülmez zararlarla Güllük Körfezi’nin bağrına hançer gibi saplanacak olan bu vahşi projede işin en acı tarafı, projenin devlete değil de şahısa ait olmasıdır! O çok güvendiğimiz Danıştay bizlere PES dedirten hüküm kararla işte bu projeye Onay vermiş, yerel mahkemelerin kararını bozmuştu! Vatandaş olarak Maden Yükleme Limanı Projesine olan itirazımızı Anayasa Mahkemesine taşıdık.”
Kıyıkışlacık ve Muğlalılar, Güllük körfezini ve antik kenti cehenneme çevirecek projenin önlenmesi için defalarca eylem gerçekleştirmişti.