enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,6472
EURO
37,2947
ALTIN
3.160,87
BIST
10.112,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
14°C
İstanbul
14°C
Az Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
10°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
12°C
Pazar Hafif Yağmurlu
11°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
12°C

Trump Rusya’yı tehdit etti, ucu Türkiye’ye dokundu

Trump Rusya’yı tehdit etti, ucu Türkiye’ye dokundu
Advert
23.01.2025 11:22
0
A+
A-

ABD’nin Rusya’ya Olası Yaptırımları Türkiye’yi Etkileyebilir

Eski ABD Başkanı Donald Trump, Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için bir anlaşma yapılmazsa Rusya’ya gümrük vergileri ve yaptırımlar uygulayacağını açıkladı. Trump, yaptırımların “diğer katılımcı ülkelere” de uygulanabileceğini belirtti.

Trump, “katılımcı ülkeler” ifadesinin kapsamını açıklamasa da Rusya’nın en büyük ticari ortaklarından biri olan Türkiye için durum endişe verici. 2022’de Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacmi 68,1 milyar dolara ulaştı. Türkiye, Rusya’dan büyük miktarda buğday ve bakliyat ithal ederken, Rusya’ya meyve, sebze, kuruyemiş, plastik ve plastik ürünleri ihraç ediyor.

Türkiye’nin ihracatı bunlarla sınırlı değil. 2021 verilerine göre Türkiye, yüzde 28 makine teçhizat ve araçları ihraç ediyor. Bu ürünlerin önemli bir kısmı askeri sanayide kullanılabiliyor. Rusya-Ukrayna savaşında bir anlaşmaya varılamaması, Türkiye’nin de ABD yaptırımlarına maruz kalması anlamına gelebilir.

NATO üyesi olan Türkiye, savaşta bir anlaşmaya varılamaması halinde Rusya’yı ticari bir ortak olarak kaybetmek ya da ABD’nin yaptırımları arasında bir seçim yapmak zorunda kalabilir.

Trump’ın tehdit ettiği yaptırımlar, ABD’nin mevcut ticaret ilişkilerine kıyasla Rusya’yı daha sınırlı bir şekilde etkileyebilir. Ancak ABD’nin, Türkiye gibi Rusya ile ticarete devam edemeyen müttefiklerini hedef alması, ABD ve Rusya arasında seçim yapmak durumunda kalan ülkeleri Rusya pazarını terk etmeye itebilir.

ABD’nin yaptırımları, Türkiye, Güney Kore, Brezilya ve Hindistan gibi ülkeleri, Rusya pazarından çekilmeye zorlayabilir.

Rusya’nın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, Trump’ın “anlaşma” derken neyi kastettiğini anlamadan yorum yapmanın zor olduğunu belirtti.

Trump daha önce başkanlık seçim kampanyası sırasında Ukrayna ve Rusya arasında bir anlaşmayı görevinin ilk gününde, hatta öncesinde sağlayacağını defalarca dile getirmişti. Ancak yardımcıları böyle bir anlaşmanın aylar hatta daha uzun sürebileceğini kabul etmişti.

Trump, Rusya ekonomisinin kötü durumda olduğunu ve Başkan Putin’e büyük bir iyilik yaptığını iddia ederek, “Şimdi bu saçma savaşı bitirin ve anlaşmaya varın!” çağrısında bulundu.

Ancak Ukrayna’daki savaş, doğu cephesinde yıpratma savaşına dönüşmüş durumda. İki tarafın müzakere pozisyonları arasında büyük farklar var ve bazı Ukraynalılar, yıllardır süren yıkıcı çatışmaların ardından büyük tavizler vermek zorunda kalabileceklerinden korkuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.