enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C

İmalat PMI üst üste beşinci ayda geriledi

İmalat PMI üst üste beşinci ayda geriledi
Advert
01.08.2024 10:44
3
A+
A-

İmalat Sanayinde Yavaşlama Devam Ediyor

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI‘nin Temmuz 2024 dönemi sonuçları, imalat sanayinde faaliyet koşullarında belirgin bir yavaşlamaya işaret ediyor. İSO Türkiye İmalat PMI, Haziran ayında 47,9 iken Temmuz’da 47,2 seviyesine geriledi.

Sektörel Yavaşlama

Yeni siparişlerde yaşanan sert düşüş, sektördeki performans bozulmasının temel nedeni oldu. Son 20 aylık dönemde yeni siparişlerde görülen en büyük düşüş kaydedildi. İhracat siparişlerinde de belirgin bir yavaşlama yaşandı.

Yeni siparişlerdeki düşüşe paralel olarak istihdam da düştü. Çalışan sayısındaki azalma, son 21 ayın en yüksek hızındaydı.

Girdilerde Maliyet Artışı

Talep koşullarının zayıflamasına rağmen, girdi maliyetleri Temmuz’da daha hızlı arttı. Ham madde ve petrol fiyatlarındaki yükseliş ile Türk lirasının değer kaybetmesi, girdi maliyetlerindeki artışı tetikledi.

Sonuçlar

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anketi, imalat sanayinde talep koşullarının zorlayıcı olmaya devam ettiğini ve sektör üzerindeki baskının arttığını gösteriyor. Firmalar, koşulların yakın zamanda iyileşmesi beklentisinde.

Sektörel Detaylar

Yeni siparişlerdeki yavaşlama tüm sektörlerde hissedildi. En sert düşüş elektrikli ve elektronik ürünlerde kaydedildi. Yeni siparişlerde en hafif ivme kaybı ise gıda ürünlerinde görüldü.

İhracat siparişlerinde üç sektör büyüme kaydetti. En hızlı büyüme, makine ve metal ürünlerinde gerçekleşti. En keskin düşüş ise giyim ve deri ürünleriyle gıda ürünlerinde yaşandı.

Sadece giyim ve deri ürünlerinde üretim arttı. En belirgin daralma, elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe ölçüldü.

Tüm sektörler, girdi alımlarını azalttı. En keskin yavaşlama, metalik olmayan mineral ürünlerde görüldü.

Girdilerin çoğunda maliyetler yükseldi. En yüksek artış, kara ve deniz taşıtları firmalarında kaydedildi.

Tüm sektörlerde nihai ürün fiyatlarında artış yaşandı. En yüksek enflasyon, kara ve deniz taşıtları sektöründe gerçekleşti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.