Soğuk Havalarda Artan Solunum Problemlerine Dikkat!
Son dönemde solunum yolu şikayetlerinde artış gözleniyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, soğuk havaların da bu artışta etkili olduğunu belirtiyor.
Oluşan Sorunlar
Soğuk algınlığı ve grip gibi viral hastalıklar, hırıltı, nefes darlığı, burun akıntısı ve öksürük gibi şikayetlere neden olabilir. Bu şikayetler tedavi edilmezse solunum yollarında kronik iltihaplanmaya yol açabilir.
Viral hastalıklar, astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir. Bu da zatürre ve akut bronşit gibi akciğer enfeksiyonlarının artmasına neden olabilir.
Kronik solunum yolu hastalıkları için ciddi bir risk oluşturan bronşektazi gibi hastalıklarda enfeksiyon riski daha yüksektir. Ciddi akciğer hastalıkları gelişebilir.
Kronik Hastalar Dikkat!
Akciğerleri etkileyerek zatürre ve bronşite yol açabilen solunum yolu enfeksiyonları, KOAH veya astım gibi kronik hastalıkları olan kişilerde tetiklenebilir. Bu hastalarda gerekli tedavilerin uygulanması çok önemlidir.
Bronşit ve zatürre durumlarında antibiyotik tedavisi gerekebilir. KOAH ve astım hastalarında, nefes darlıklarını engellemek için nebulizatör ve inhaler tedavileri kullanılabilir.
Dengeli Beslenme ve Hareket
Soğuk havalarda dengeli beslenmek ve hareketsiz kalmamak gerekir. Her besin grubundan yeterli miktarda tüketilmeli, mevsim sebze ve meyveler tercih edilmelidir. Protein ve karbonhidrat dengeli alınmalı, yeterli su içilmelidir.
Soğuk havalarda spor yapmak için kapalı alanlar veya vücudu soğuktan koruyan kıyafetler kullanılabilir. Egzersiz sonrası kıyafetlerin değiştirilmesi önemlidir. Soğuktan korunmak için atkı ve maske kullanılabilir.
Kimler Risk Altında?
Kronik kalp ve akciğer hastalığı olanlar, böbrek yetmezliği veya organ nakli geçirmiş kişiler kış aylarında daha dikkatli olmalıdır. İlaçlarını düzenli kullanmalı, hasta kişilerden uzak durmalı, soğuk havalarda uygun kıyafetler giymeli ve hijyen kurallarına dikkat etmelidirler.
Ne Zaman Doktora Başvurulmalı?
Grip ve nezle belirtileri iyileşmezse ya da kötüleşirse bir kulak burun boğaz veya göğüs hastalıkları uzmanına görünmek gerekir.
Kapalı Alanlarda Maske
Özellikle kronik akciğer hastalığı olan kişiler, kapalı alanlarda maske kullanmalı ve ortamları düzenli olarak havalandırmalıdır. El hijyenine de çok dikkat edilmelidir. Açık havada maske kullanımı genellikle gerekli değildir ancak yakın temas gerektiren etkinliklerde takılabilir.