enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4856
EURO
36,4774
ALTIN
3.091,70
BIST
9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
11°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
12°C

Kayyum Rektör iktidarı suçladı!

Kayyum Rektör iktidarı suçladı!
Advert
17.01.2025 06:56
0
A+
A-

**Boğaziçi Üniversitesi 2020-2024 Stratejik Planı ve Sayıştay Raporu Değerlendirmesi**

Kayyum rektörlüğünün yönetiminde Boğaziçi Üniversitesi’nde uygulanan 2020-2024 Stratejik Planı ve 2024 tarihli Sayıştay Raporu, belirlenen amaç ve hedeflerin başarılamadığını ortaya koydu. Raporda yer alan çarpıcı tespitler şöyle:

**İstikrarsızlık ve Engeller**

Öğrencilerin alan dışı seçmeli ders sayısı azaldı. Öğrenci değişim programı katılımı %2,1’de kaldı. Ekonomik durgunluk ve siyasi istikrarsızlık gibi faktörler üniversitenin işleyişini zorlaştırdı. Hedeflere ulaşılamadı.

İngilizce, Fransızca gibi birçok dil öğretilmesine rağmen, ders sayısının yetersizliği nedeniyle öğrenciler yabancı dil ve alan dışı ders alamıyor. Mali ve bürokratik engeller, yabancı akademisyenlerin istihdamını zorlaştırdı. Öğretim üyelerinin ders yükü nedeniyle yeni lisansüstü programlar açılamadı. Kurumsal ve yasal riskler performans göstergesini olumsuz etkiledi. Mali kaynak yetersizliği nedeniyle projelere katılımı teşvik için toplantılar yeterince yapılamadı. Ekonomik sıkıntılar öğrencilerin programlara kayıt olmasını engelledi.

Teknopark’ın hedefleri, üniversite personeli ve öğrenci azlığı nedeniyle saptırıldı. SCI, SSCI gibi uluslararası indekslerde taranan dergilerdeki yayın sayısının artırılması için hedeflenen konferans destekleri ve nitelikli insan kaynağı geliştirilemedi, hedefler gerçekleştirilemedi.

**Mali Durum ve Harcamalar**

2,9 milyar TL’lik ödeneğin altı ayda 1,6 milyar TL’si harcandı. Bütçenin %40’ı memur-işçi maaşlarına gitti. Son bir yılda personel gideri %156,6 arttı. SGK gideri %58 artarak altı ayda 112 milyon TL’ye ulaştı. Altı ayda 150 milyon TL gıda, 214,4 milyon TL çeşitli harcamalar için kullanıldı.

Bilim dergilerinin alınması için para yok. Basılı dergi ve kitap satın alma sıfır. Yurt dışından kitap getirilmedi. Yurt içi-yurt dışı basılı dergi abonelikleri de yapılmadı.

Nafi Baba Tekkesi’ne 1,5 milyon TL aktarıldı. Elektronik yayınlar için 25,9 milyon TL harcandı. Derslik ve ofis onarımları için 138 milyon TL harcama yapıldı.

**Toplumsallaşma: Sıfır**

Beş yıldır süren eylemlerden raporda bahsedilmezken, “Topluma açık araştırma, uygulama ve eğitim programı geliştirme” başlığı altında gerçekleşme oranı %0 olarak yer aldı. Mezunlar ve emekli akademisyenler üniversiteye alınmıyor.

**Döviz Dalgalanması Etkisi**

Ekonomik durgunluk, enflasyon ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar üniversitenin mali durumunu ve kaynaklarını olumsuz etkiledi. Araştırma alanındaki risklere karşı bütçe dahilinde önlemler alındığı ve risk eylem planı hazırlandığı belirtildi.

**Rektörlük Mobilya Tamiri 5,2 Milyon TL**

Güney kampüsünün kültürel varlıklarının bakımı ve onarımı için 5,2 milyon TL harcandı. Kültürel Miras Müzesi varlıkları tasnif edildi. Yakup Kadri Karaosmanoğlu’na ait varlıklar ve rektörlükteki tarihi mobilyalar tamir edildi.

**Akademisyen Başına 27 Bilgisayar**

Kurum İhale Kurulu (KİK), bütçenin %10’unu aşan satın almalar için ihale şartı koysa da Boğaziçi Üniversitesi, 275 milyon TL’lik satın alma ödeneğinin 113,9 milyon TL’sini ihalesiz harcamış. Son beş yılda 589 bilgisayar satın alınmış. Akademisyen başına 12 dizüstü, 15 masaüstü olmak üzere toplam 27 bilgisayar zimmetlenmiş. Personel başına ortalama 4 bilgisayar düşüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.