Akaryakıt sektöründe adil rekabetin sağlanması ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele edilmesi için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye giriyor. Bu sistem, akaryakıt istasyonlarındaki ödeme cihazlarını taşıt plakalarıyla otomatik olarak eşleştiriyor. Bu sayede yakıt alımlarında plaka bilgileri elle girilmiyor, ayrı fiş alma gereği ortadan kalkıyor.
Ticari ve filo araç sahiplerinin 31 Aralık 2024’e kadar sisteme kayıt olması gerekiyor. Kayıt sürecini kılavuz niteliğinde takip etmek önemli. 31 Ocak 2025’e kadar kayıt tamamlayanlar 2024 fiyatlarıyla işlem yapmaya devam edebilecek. Donanım fiyatları ise yıl sonunda Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) artışına göre güncellenecek.
UTTS kaydı bireysel araç sahipleri için zorunlu değil. Ancak 1 Temmuz 2025’ten itibaren trafiğe çıkan sıfır araçlarda Taşıt Tanıma Birimi (TTB) bulundurmak zorunlu olacak. Bu araçlar, üreticiler tarafından TTB donanımlı olarak satılacak. Plaka veya sahip değişikliğinde TTB montajı yeniden gerekmeyecek.
Şu ana kadar 1 milyon 100 bin TTB siparişi verilirken, yıl sonuna kadar bu sayının 2 milyona ulaşması bekleniyor. Akaryakıt harcamaları elektronik ortamda izlenerek yılda 15 milyar TL kayıt dışı harcamanın önüne geçilmesi hedefleniyor.
UTTS ile birlikte akaryakıt alım-satım süreçleri daha düzenli ve şeffaf hale gelecek. Türkiye genelinde 1500 TTB montaj istasyonunda 4 bin teknisyen donanım montajı yapıyor. Akaryakıt istasyonları da altyapı hazırlıklarını sürdürüyor. 2025 sonuna kadar kayıtlı istasyon sayısının 8 bine ulaşması bekleniyor.
UTTS, akaryakıt sektöründeki kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir adım olarak öne çıkarken, şeffaflık ve düzen açısından da yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.