enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4850
EURO
36,2205
ALTIN
3.041,56
BIST
9.733,17
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
6°C
Çarşamba Çok Bulutlu
8°C
Perşembe Az Bulutlu
9°C
Cuma Açık
9°C

Depozite sistemi para iadesinde cimri davranılınca ölü doğdu…

Depozite sistemi para iadesinde cimri davranılınca ölü doğdu…
Advert
13.01.2025 07:27
0
A+
A-

Türkiye’nin Geri Dönüşüm Sistemine Eleştiriler

Türkiye’nin geri dönüşüm alışkanlıklarını geliştirmek için başlattığı Depozito Saha Yönetim Sistemi (DSYS), başlangıcında eleştirilerle karşılaştı.

Yetersiz Depozito Ücreti

Sistem, 0,1-3 litrelik içecek ambalajları için geri dönüşüm teşvik ediyor. Vatandaşlar, her iade edilen ambalaj için sadece 25 kuruş alıyor. Bu miktar, vatandaşları ve uzmanları memnun etmedi.

Sosyal medyada, market poşetleri için 50 kuruş ücret alınırken depozito iadesinin 25 kuruşta kalması tartışmalara yol açtı. Uzmanlar, depozito ücretinin düşük kalmasının sistemin sürdürülebilirliğini tehlikeye atacağını belirtti.

Avrupa’nın Gerisinde

Geri dönüşümü teşvik etmek için Avrupa’daki uygulamalar örnek gösterildi. Avrupa’da, birkaç ambalaj için 1 avro ödeme yapılıyor ve bu para ile bir kilo muz satın alınabiliyor. Türkiye’de ise 50 şişe iade ederek bir ekmek alınabiliyor.

İade Süreci

Depozito ücretleri, vatandaşların dijital cüzdanlarına yatırılacak. Bu bakiye, QR kodlu POS cihazlarında kullanılabilir. “Depozitosu Olan Ambalajlar” mobil uygulaması ile de iade işlemleri yapılabiliyor.

81 Şehre Yayılma Hedefi

DSYS, yıl sonuna kadar 81 ilden uygulanacak. Amaç, çevre duyarlılığını artırmak ve geri dönüşüm oranlarını yükseltmek. Ancak uzmanlar, vatandaşların ilgi göstermesi için depozito ücretinin daha cazip hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Sonuç

DSYS, çevre için önemli bir adım olsa da düşük depozito ücreti nedeniyle eleştirildi. Vatandaşların sistemi kabul etmesi için depozito ücretinin artırılması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.