enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4232
EURO
36,3273
ALTIN
3.062,80
BIST
9.910,61
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
7°C
Salı Az Bulutlu
7°C

O renkteki kitaplardan zehirli kimyasal çıktı: Raflardan kaldırılıyor

O renkteki kitaplardan zehirli kimyasal çıktı: Raflardan kaldırılıyor
Advert
10.01.2025 11:37
0
A+
A-

1800’lü Yılların Kitaplarında Ölümcül Kimyasallar

  1. yüzyılın başlarında üretilen yaklaşık 200 kitapta zehirli arsenik izlerine rastlandı. Yapılan araştırmalar sonucunda bu kitapların kapağında cıva ve kurşun seviyeleri bulunduğu tespit edildi. Solunum yolu hastalıklarına ve kansere neden olabilecek bu maddelere karşı halkın dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Zehirli Kapaklı Kitaplar

Yeşil kapaklı kitaplarda bulunan arsenik maddesinden dolayı kütüphanelerdeki bazı eserler kaldırılmaya başlandı. Arsenik içeren kitaplar arasında “William Cowper Esq’in Tüm Şiirsel Eserleri” ve “Yaz Çiçeklerinden Oluşan Kış Çelengi” gibi eserler yer alıyor.

Delaware Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, X-ışınları kullanarak kimyasal bileşikleri test ettiler. İncelemeler sonucunda kırmızı ve sarı kapaklı kitaplarda cıva ve kurşun seviyeleri tespit edildi. Bilim insanları, bu maddelerin kansere neden olabileceğini ve halkın dikkatli olması gerektiğini belirttiler.

Kitaplara Dokunurken Dikkat

Yeşil kapaklı kitapları tutarken eldiven takılması ve kitaplara dokunduktan sonra ellerin yıkanması öneriliyor. Paris yeşili olarak da bilinen bu yeşil renk, tarihsel olarak 200’den fazla kitapta kullanılmıştı.

Ölümcül Boyanın Kullanım Sebebi

Viktorya döneminde kitapların seri üretimine başlanmıştı, ancak deri kapaklar pahalı bir seçenekti. Yayıncılar daha ucuz bir alternatif olarak arsenik içeren yeşil kapaklı kitaplar üretmeyi tercih ettiler. Ancak arseniğin ölümcül olabileceğini fark etmemişlerdi.

Yayıncılar, okuyucuları cezbetmek için canlı yeşil renkler kullandılar. Bu kitaplar bugün hala kütüphanelerde yaygın olarak bulunuyor ve dünyanın dört bir yanındaki kurumlarda gizli kalıyor.

Kütüphanelerden Kaldırılan Kitaplar

Fransa Ulusal Kütüphanesi, arsenik içerdiği düşünülen dört kitabı raflardan kaldırdı. Kitapların çok az zarara yol açması bekleniyor olsa da kütüphane testler yapmaya başladı.

Araştırmacılar, kitapların başlıklarını belirleyerek bunların kataloglara eklenmesini sağladılar. Kütüphaneler, eserleri karantinaya alarak her bir ciltteki arsenik miktarını değerlendirecek harici laboratuvarlara gönderiyor.

Kitapların İçerdiği Diğer Maddeler

Kırmızı renkli kitaplar, böbrek hasarı ve solunum sorunlarına neden olabilen cıva sülfür içeriyor. Bu boya, 19. yüzyılda yaratılan mermer kitapların iç kapaklarında da bulunuyor.

Sarı kapaklı kitaplar ise toksik olan kurşun kromat izleri içeriyor. Ancak sarı boya, diğer boyalara göre daha az endişe yaratıyor çünkü kolayca çözünmüyor.

Tarihi Kayıtlardaki Ölümler

Zümrüt ve Paris boyasının keşfedilmesinden sonraki yıllarda, boyayla kaplı eşyalarla temas eden kişilerin öldüğüne dair kayıtlar ortaya çıktı. Bu boyalara maruz kalmanın Jane Austen ve Napolyon Bonapart’ın mide kanserinden ölümüne yol açtığı düşünülüyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.