ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Suriye’de muhtemel bir Türk askeri müdahalesini önlemek adına Türkiye’nin güvenlik endişelerini gidermeye yönelik çalışmaların devam ettiğini belirtti.
Öte yandan, YPG/PKK bağlantılı Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilisi, Türk ordusuna karşı bölgelerini savunmak için Fransa ve ABD’den destek alabileceklerini belirtti.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Paris’in SDG’ye verdiği desteğin süreceğini bildirirken, SDG’nin dış ilişkiler sorumlusu Fransa’nın Türkiye’yi barış sürecine ikna etmesi gerektiğini vurguladı.
SDG’nin dış ilişkiler sorumlusu İlham Ahmed, “ABD ve Fransa, tüm sınırı güvence altına alabilir. Bu askeri koalisyon, böyle bir sorumluluğu üstlenmeye hazırız” dedi.
Ahmed, “Fransa’dan silahsızlandırılmış bölgenin güvenliğini sağlamasını ve Türkiye ile iyi ilişkiler kurmamıza yardımcı olması için bu sınıra asker göndermelerini talep ediyoruz” ifadesini kullandı.
Fransa’nın SDG’ye özel kuvvetleriyle destek verdiği biliniyor. Fransız yetkililer, geçmişte SDG’ye silah ve eğitim desteği verdiklerini ve bölgedeki istikrar çabalarını sürdürdüklerini belirttiler.
Blinken, ABD’nin Suriye’de 2 bin asker bulundurduğunu ve bu güçlerin SDG ile birlikte IŞİD’in yeniden canlanmasını önlemek için çalıştığını ifade etti. Başkan seçilen Donald Trump, Suriye’deki askerlerin amacına ilişkin soruya “Bunu açıklamak doğru olmaz, çünkü bu güncel bir strateji meselesi” cevabını vermişti.
Paris’te bir basın toplantısı düzenleyen Blinken, Türkiye’nin PKK bağlantılı gruplar konusundaki meşru endişelerini anladıklarını belirtti. Bu endişelerin giderilmesi gerektiğini ve bölgedeki çatışmanın önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Blinken, Türkiye’nin güvenlik kaygılarının yanı sıra “Kürtler’in güvenlik çıkarlarının ve ülkelerinin geleceğinin inşasında yer alma haklarının da garanti altın alınmasının önemine” dikkat çekti. Olası bir operasyonun bölgedeki tüm taraflar için zararlı olacağını söyledi. ABD’nin SDG ile Türkiye arasındaki gerilimin azaltılması ve istikrarın sağlanması için müttefikleriyle iş birliği yaptığını da sözlerine ekledi.
ABD’nin çabalarına rağmen Türkiye’nin operasyon konusundaki niyeti belirsizliğini koruyor. Ancak Blinken, ABD’nin Türkiye ile yakın iş birliği içinde diplomatik bir çözüm aradığını söyledi. “Bu süreç zorlu ve zaman alıcı, ancak çatışmayı önlemek için kararlıyız” diye konuştu.
ABD’nin Siyasi İşler Müsteşarı John Bass’ın Ankara’yı ziyaret ederek üst düzey Türk yetkililerle Suriye’de barışçıl bir geçiş süreci ve IŞİD’in kalıcı yenilgisi konularını görüşmesi bekleniyor.