enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,4168
EURO
36,5344
ALTIN
3.051,04
BIST
10.007,83
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Çok Bulutlu
6°C
Salı Az Bulutlu
7°C

YÖK Başkanı açıkladı: Sil baştan değişiyor! Yeni detaylar ortaya çıktı

YÖK Başkanı açıkladı: Sil baştan değişiyor! Yeni detaylar ortaya çıktı
Advert
09.01.2025 08:01
0
A+
A-

YÖK, MYO Programlarını Sektörle Uyumlu Hale Getiriyor

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, sektör temsilcileriyle bir araya gelerek meslek yüksekokullarının programlarını sektörün beklentilerine uyumlu hale getirdiklerini ve MYO’ların programlarında değişim başlattıklarını açıkladı.

Hedef: Sektör Beklentilerine Yanıt Veren MYO Modelleri

Başkan Özvar, hedeflerinin sektör temsilcileriyle birlikte ülkedeki tüm MYO programlarını ve müfredatlarını piyasanın ihtiyaçlarına göre yenilemek ve öğrencilerin daha fazla uygulama odaklı eğitim aldığı yeni MYO modelleri oluşturmak olduğunu belirtti. Özvar, “Dijital ve yeşil beceri odaklı tematik yeni MYO modelleri, geleneksel MYO’ların yerini alacak” dedi.

Özvar, konuşmasına şöyle devam etti:

  • Yazılım ve yapay zeka tabanlı meslekler, en çok talep gören kariyer yollarıdır. Geçtiğimiz yıl başlayan çalışmalarımız sonucunda 2024 yılında 17 yeni ön lisans ve lisans programı 20 üniversitemizde açıldı.
  • 2025 yılında da bu programların açılmasına destek vereceğiz. Bu programlar tam kapasiteyle hizmet vermeye başladı.
  • Ülkemizin dijital beceri açığını kapatmada önemli rol oynayacağına inandığımız bu programların sayısını kalite standartlarını düşürmeden önümüzdeki yıllarda artıracağız.

‘Yeşil’ Programlar Geliyor

İstihdam dostu programlar kapsamında sağlık ve tarımda dijital teknolojiler ile yeşil dönüşümle ilgili insan kaynağı ihtiyacını karşılamak için yeni programlar üzerinde çalışıldığını belirten Özvar, bu programların bu yıl açılması hedeflendiğini söyledi. Ayrıca kuantum teknolojisinin kullanımına bağlı tehditlere karşı siber güvenlik alanında insan kaynağı ihtiyacının artırılmasının da hedefler arasında olduğunu ekledi.

Müfredat Değişecek

Özvar, sektör temsilcileriyle birlikte MYO programlarının ve müfredatlarının gözden geçirilmesiyle öğrencilerin daha fazla uygulamalı eğitim aldığı modellerin hayata geçirileceğini söyledi. Sektörün beklentilerini karşılamak üzere tematik MYO’ların desteklendiğini ve yeni becerilerin kazandırılması için uygulamaya alınan bir başka model olduğunu vurguladı.

Özvar, üniversite rektörlerine MYO’lara daha fazla önem vermeleri çağrısında bulundu. Rektörlerin ayda birkaç kez MYO’ları ziyaret ederek çalışmaları yerinde incelemeleri, programların kalite standartlarını, eğitim öğretim seviyesini, öğrencilerin durumunu, öğretim elemanlarının Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki firmalarla ilişkilerini yakından takip etmeleri gerektiğini söyledi.

Özvar, üniversite yönetimlerine MYO’lardaki programların akreditasyon çalışmalarına başlamaları çağrısında da bulundu. Akredite eden kurumların faaliyetlerine başladığı bildirildi.

64 Milyon 500 Bin TL Eğitim Desteği

YÖK Başkanı Özvar, Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) kurulan MYO’larda imalat, lojistik ve bilişim alanlarındaki 32 önlisans programına YÖK tarafından eğitim desteği verildiğini açıkladı. 2024 yılında OSB içinde kurulan 17 MYO’da öğrenim gören 5.623 öğrenci için toplamda 64.554.179 TL eğitim desteği sağlandı. Destek alan toplam önlisans program sayısı 88 olarak kaydedildi. Ülke genelinde MYO mezunlarının ortalama istihdam oranı %61,27 iken OSB-MYO’lardan mezun olanların ortalama istihdam oranı %78 seviyesinde gerçekleşti.

‘Destekleri Geri Çekeriz’ Uyarısı

Başkan Özvar, MYO’ların yeniden değerlendirileceğini ve yıllık incelemelerde standartları karşılamayan MYO’lardan desteklerin geri çekilebileceği konusunda uyardı.

Özvar, MYO’larda zorunlu olmayan derslerde meslek erbaplarının ders vermelerine yönelik çalışma yapıldığını bildirdi. İstihdama duyarlı olmayan programların tasfiyesinin süreceğini ve yükseköğretim vizyonu doğrultusunda bu konunun gündemde tutulacağını belirtti.

Staj İmkanları Artırılacak

Öğrencilerin staj ve iş yeri imkanlarının artırılacağı ve çeşitlendirileceği bilgisini paylaşan Özvar, “Üniversitelerimiz tarafından sunulan staj ve iş yeri uygulama imkân ve sürelerinin hem genişletilmesine hem de çeşitlendirilmesine destek verilecek. OSB’lerde MYO uygulamaları bu konuda güzel bir örnektir” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.