enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3272
EURO
36,4874
ALTIN
3.031,90
BIST
10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Pazar Yağmurlu
6°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
6°C

Plastik atık ithalatını yasakladılar! Büyük çoğunluğu yakılıyordu…

Plastik atık ithalatını yasakladılar!  Büyük çoğunluğu yakılıyordu…
Advert
08.01.2025 00:41
0
A+
A-

Tayland, Gelişmiş Ülkelerden Plastik Atık İthalatını Yasaklıyor

Tayland, başta Çin olmak üzere gelişmiş ülkelerden gelen plastik atık ithalatını yasakladı. Ülke, son yıllarda Japonya, ABD, İngiltere ve Almanya gibi ülkelerden gelen atıkların ana hedeflerinden biri olmuştu.

Bu yasağın nedeni, plastik atıkların geri dönüştürülmek yerine genellikle yakılması ve bunun çevre ve insan sağlığına zararlı olmasıdır. Tayland’a 2018’den 2021’e kadar 1,1 milyon tonun üzerinde plastik atık ithal edildi.

Bu yasa, çevreciler tarafından “tehlikeli atıkların ülkeye girişini engelleyen bir zafer” olarak karşılandı. Ancak yasanın etkili olması için sıkı denetimler ve yetkililerle güçlü işbirliğine ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.

Yasanın uygulanması hayati önem taşıyor. Tayland, plastik atıkların transit geçişi konusunda düzenlemeler uygulamazsa komşu ülkelere atık sevkiyatında bir üs olarak kullanılabilir.

Bu yasa, küresel plastik atık anlaşmasını kurtarma çabalarıyla aynı zamana denk geliyor. Plastik üretimini azaltmayı ve tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını aşamalı olarak kaldırmayı amaçlayan bir taslak metin üzerinde bir uzlaşma sağlanamadı.

Plastik kirliliği, çevresel bir krizin yanı sıra insan sağlığı için de ciddi bir tehdittir. Araştırmalar, mikroplastiklere maruz kalmanın felç, kalp krizi ve ölüm riskini artırdığını gösteriyor.

Plastik yakmanın neden olduğu toksik dumanlar da ciddi sağlık riskleri oluşturuyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde belediye atıklarının yüzde 40-65’i açık havada yakılıyor ve bu da küresel sağlık yüküne katkıda bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.