enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,3404
EURO
36,6935
ALTIN
3.017,09
BIST
9.972,03
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Parçalı Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
16°C
Perşembe Çok Bulutlu
15°C
Cuma Hafif Yağmurlu
11°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C

Şişmanlatan hormonlar

Şişmanlatan hormonlar
Advert
29.12.2024 05:24
0
A+
A-

Obezite ve Hormonal Sorunlar

Vücudumuzdaki hormonlar, büyüme, açlık ve tokluk gibi birçok işlevden sorumludur. Kilomuz da hormonal denge tarafından yönetilir.

Hormonal Sorunlar ve Obezite

İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk, obezitenin sadece dengesiz beslenme ve hareket eksikliğinden kaynaklanmadığını belirtiyor. Günümüzde yaygınlaşan kalp-damar hastalıkları, diyabet, kanser ve nörolojik rahatsızlıklar gibi birçok hastalıkta hormonal sorunların rol oynadığını vurguluyor.

Hormonların Kilo Üzerindeki Etkileri

İnsülin Direnci: İnsülin, kan şekerini hücrelere taşıyan bir hormondur. Ancak vücut sürekli yüksek insülin seviyelerine maruz kaldığında, insülin direnci gelişebilir. Bu durumda insülin, kan şekerini etkili bir şekilde hücrelere taşıyamaz ve kilo alımına yol açar.

Reaktif Hipoglisemi: Pankreas, insülin salgılayan bir organdır. Pankreas çok fazla çalıştığında, insülin üretimi azalabilir. Bu durum, yemeklerden sonra ani kan şekeri düşüklüğüne (reaktif hipoglisemi) neden olarak sık yemek yeme ve kilo almaya yol açabilir.

Diyabet: Şeker hastalarının büyük çoğunluğu obezdir. Pankreasta aşırı insülin salgılayan insülinoma adlı bir tümöral hastalık da insülin direncine ve kilo alımına sebep olur.

Uyku Apnesi: Uyku sırasında aralıklı olarak solunumun durması olarak tanımlanan uyku apnesi, kilo alımına katkıda bulunabilir. Uyku apnesi, büyüme hormonunun salgılanmasını bozarak yağlanmaya ve obeziteye neden olabilir.

Leptin Direnci: Leptin, beyne tokluk sinyali gönderen bir hormondur. Leptin eksikliği veya leptin direnci, aşırı yeme ve obeziteye yol açabilir.

Ghrelin Direnci: Beyne açlık sinyali gönderen ghrelin hormonu, yüksek seviyelerde olduğunda kilo alımı ve obezite ile ilişkilendirilir.

Tiroit Hastalıkları: Tiroit bezinin az çalışması (hipotiroidi), metabolizmanın yavaşlamasına ve kilo artışına neden olabilir.

Polikistik Over Sendromu: Kadınlarda üreme sistemini etkileyen bu endokrin bozukluk, adet düzensizliği, tüylenme ve kilo sorunlarına neden olabilir.

Böbreküstü Bezi Hastalıkları: Böbreküstü bezlerinin aşırı çalışması, Cushing Sendromu adı verilen bir duruma yol açabilir. Cushing Sendromu, göbek bölgesinde yağlanma, yüksek tansiyon ve şişmanlığa neden olur.

Ne Yapılabilir?

  • Akdeniz diyeti gibi sağlıklı beslenin.
  • Proteini, yağı ve karbonhidratları dengeli tüketin.
  • Yemek saatlerinizi düzenleyin.
  • Lifli ve kalorisi düşük besinleri tercih edin.
  • Kahvaltınızı protein ağırlıklı yapın.
  • Egzersiz yapın.
  • İyi uyuyun.
  • Düzenli sağlık kontrollerinden geçin.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.