Türk Dil Kurumu ve Ankara Üniversitesi İletişim Araştırmaları ve Uygulama Merkezi işbirliğiyle belirlenen 7 kelime ve kavram, halk oylamasına sunuldu. Yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı oylamada “kalabalık yalnızlık” kavramı, “2024 yılının kelimesi ve kavramı” seçildi.
“Kalabalık yalnızlık” ifadesini ilk kez Galatasaray efsanesi Fatih Terim kullanmıştı. Netflix’te yayınlanan belgeselde kullandığı bu söz, İstanbul’un dört bir tarafını süsleyen reklam panolarında yer almıştı.
Değerlendirme Kurulu, “kalabalık yalnızlık” kavramını şöyle açıkladı: “2024 yılında, insanların kalabalıklar içinde yalnız hissettiklerini gösteren araştırmaların sayısında artış var. ‘Yalnızlık’ ve ‘kalabalık’ zıt gibi görünse de aynı anda var olabiliyor. Bu durum, bireylerin ilişkilerinde ve gündelik yaşamlarında kendini gösteriyor.”
Araştırmalar, sosyal medya ve dijital teknolojilerin kullanımının insanları daha yalnız hissettirdiğini ortaya koyuyor. Sosyal medyadaki takipçi ve beğeni sayısının önemi, sözde “kalabalık” bir ortam yaratsa da aslında yalnızlık hissini artırıyor. Dijital dünyanın geçici ilişkiler sunması da yalnızlığı derinleştiriyor.
Hayatın hızlanması ve insan hareketliliğinin artmasıyla toplumsal bağlar zayıflıyor. İnsanlar, çevrelerinde çok insan olsa da kendilerini kalabalıklar içinde yalnız hissedebiliyorlar. Çünkü çevredeki insan sayısı, kişinin yalnız hissetmediği anlamına gelmiyor.