enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,2355
EURO
36,7067
ALTIN
2.982,82
BIST
9.949,01
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
7°C
İstanbul
7°C
Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
9°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Geçmişte hangi Avrupa ülkeleri Noel’i yasakladı? İşte sebepleri…

Geçmişte hangi Avrupa ülkeleri Noel’i yasakladı? İşte sebepleri…
Advert
23.12.2024 19:17
1
A+
A-

Avrupa’da Noel Yasağı ve Kısıtlamaları

Avrupa tarihinde Noel gibi dini bayramların siyasi ve dini nedenlerle yasaklandığı veya kısıtlandığı birçok olay yaşanmıştır. Bu yasaklar, Protestanlık, ateizm ve devrimci ideolojiler gibi çeşitli nedenlerle farklı bölgelerde uygulanmıştır.

İskoçya’daki Yule Tatillerinin Yasaklanması

1640 yılında İskoç Parlamentosu, 21 Aralık ile 1 Ocak arasındaki Yule tatillerini yasakladı. Bu yasak, İskoçya’nın Katolikliğe karşı Protestanlığa geçiş sürecinin bir parçasıydı. Noel, 1958 yılına kadar İskoçya’da resmi tatil olarak kabul edilmedi.

İngiltere’deki Cromwell Dönemi

İskoçya’nın komşusu İngiltere’de de benzer bir yasak, Oliver Cromwell’in Katolik geleneklere karşı yürüttüğü reformlar sırasında 1647’de yürürlüğe girdi. Ancak bu yasak halk tarafından büyük ölçüde görmezden gelindi ve monarşinin yeniden kurulmasıyla 1660 yılında kaldırıldı.

Fransa’daki Devrim Dönemi Yasakları

Fransa’da 1793 yılında devrimci rejim, dini bayramları yasakladı. Ateist doktrinlerin etkisiyle kiliseler 24 ve 25 Aralık tarihlerinde kapalı tutuldu. Ancak Napolyon, 1801 yılında Papalık ile bir anlaşma yaparak bu yasakları sona erdirdi.

Sovyetler Birliği’nin Ateist Politikaları

1929 yılında Sovyetler Birliği, ateist ideolojiyi benimseyerek tüm dini kutlamaları kaldırdı. Noel, Sovyet rejiminin dini bayramları tamamen yok etme çabalarının bir parçası olarak tarihe geçti.

Avrupa’da Farklı Noel Gelenekleri

Bugün Avrupa’da Noel, farklı tarihlerde ve şekillerde kutlanıyor. Katolik ve bazı Ortodoks kiliseleri Gregoryen takvimine göre 25 Aralık’ı kutlarken, diğer Ortodoks kiliseleri Jülyen takvimine bağlı kalarak Noel’i 7 Ocak’ta kutlamaya devam ediyorlar.

Almanya, İskandinav ülkeleri ve Kuzey Avrupa’nın büyük bir bölümünde Noel Arifesi, hediyelerin değiş tokuş edildiği gün olması nedeniyle Noel’den daha önemli kabul ediliyor. Buna karşın İngiltere’de Noel Günü daha öne çıkarken, İskoçya’da Yılbaşı Gecesi (Hogmanay) tarihsel olarak daha büyük bir anlam taşıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.