Malezya hükümeti, 2014 yılında 239 yolcusuyla kaybolan Malaysia Airlines’a ait Boeing 777’nin enkazını bulmak için araştırmaları yeniden başlatacağını duyurdu. Ulaştırma Bakanı Anthony Loke, yeni araştırmaların Kuzey İrlanda’dan biraz daha büyük, yaklaşık 15 bin kilometrekarelik bir denizaltı bölgesine odaklanacağını açıkladı.
Bu kez araştırma çalışmalarını, 2018’deki son taramayı gerçekleştiren Ocean Infinity şirketi yönetecek. Ancak bu kez, “WSPR” adı verilen ve amatör radyo operatörleri tarafından kullanılan bir teknolojiden yararlanılacak. WSPR, genellikle ‘hayalet sinyaller’ olarak adlandırılıyor.
NASA, Boeing ve Airbus ile çalışmış emekli havacılık mühendisi Richard Godfrey, bu radyo sinyallerinin geçmiş verilerini analiz ederek uçağın izini sürebileceğini söylüyor. Godfrey, analizlerinin, uçağın Avustralya’nın yaklaşık 1600 kilometre batısında bir noktada olabileceğine işaret ettiğini belirtiyor.
Godfrey, Telegraph’a yaptığı açıklamada, belirlediği arama bölgesinin Ocean Infinity’nin yeni tarama çalışmasıyla kapsamlı şekilde inceleneceğinden emin olduğunu ifade etti. Ayrıca, şirket hidroakustik veriler gibi başka araştırma yöntemlerini de kullanacak.
Richard Godfrey’in bulguları umut verse de bazı uzmanlar bu yaklaşıma şüpheyle yaklaşıyor. WSPR teknolojisinin geliştiricilerinden Nobel ödüllü Profesör Joseph Taylor, bu ağdan elde edilen verilerin uçakların izlenmesi için yeterince faydalı olmadığını savunuyor.
Buna karşın, Liverpool Üniversitesi’nden bilgisayar mühendisi Profesör Simon Maskell, bu yöntemin potansiyelini göz ardı etmemek gerektiğini düşünüyor. Maskell, WSPR verilerini gerçek uçuşlarla test ederek MH370’in izini sürmek için çalışmalarını sürdürüyor.
Ocean Infinity, arama çalışmalarını 18 aylık bir sözleşme çerçevesinde gerçekleştirecek. Şirket, uçağın son konumuna dair somut bir kanıt bulması halinde 70 milyon dolarlık bir ödeme alacak. Herhangi bir bulguya rastlanmaması halinde ise hiçbir ödeme yapılmayacak.
Kaynaklar: Express, BBC, Telegraph