enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
35,0116
EURO
36,7889
ALTIN
2.980,00
BIST
9.953,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Çok Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
15°C
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Yağmurlu
8°C
Pazar Çok Bulutlu
13°C

Nerede o eski sebze ve meyveler: İşte meyve ve sebzelerin tatlarını kaybetmelerinin gerçek sebebi

Nerede o eski sebze ve meyveler: İşte meyve ve sebzelerin tatlarını kaybetmelerinin gerçek sebebi
Advert
14.12.2024 14:58
0
A+
A-

Meyve ve Sebzelerin Lezzet Kaybı

Herkesin bildiği gibi, meyve ve sebzelerin eski tadı yok. Araştırmalar da bu durumu doğruluyor. Tatların nötrleşmesi ve besin değerlerindeki kayıp, modern tarım yöntemlerinin sonucu.

Yoğun Üretim ve Seyreltme Etkisi

Yoğun üretim, meyve ve sebzelerin lezzet ve aromasını azaltıyor. Gübre kullanımı, sera yetiştiriciliği ve soğuk zincir uygulamaları, “seyreltme etkisi” olarak bilinen bir durumu tetikliyor. Bu da tat kaybına neden oluyor.

Klimakterik ve Klimakterik Olmayan Meyveler

Domates, elma ve muz gibi klimakterik meyveler, hasattan sonra olgunlaşıyor. Bu yüzden genellikle tam olgunlaşmadan toplanıyorlar. Ancak bu, doğal olgunlaşmanın engellenmesine ve meyvelerin nişastayı şekere dönüştürememesine yol açıyor. Sonuç olarak, lezzet ve doku kaybı oluyor.

Soğuk Zincir Uygulaması

Ürünleri taze tutmak için kullanılan soğuk zincir, tat ve aromadan sorumlu enzimleri olumsuz etkiliyor. Ürün ne kadar uzaktan geliyorsa, soğuk zincir süresi de o kadar uzuyor. Ayrıca soğukta bekletme, vitamin ve mineral seviyelerinde azalmalara neden oluyor.

Güneş Işığı Eksikliği

Sera yetiştiriciliği, sebzelerin doğal güneş ışığından mahrum kalmasına yol açıyor. Bu da meyvelerdeki etilen ve şeker düzeylerinin azalmasına neden olarak tatlılığın azalmasına neden oluyor.

Gübrelerin Etkisi

Azotlu gübrelerin aşırı kullanımı, meyve ve sebzelerin besin değerlerini ve lezzetlerini azaltıyor. Azot, büyümeyi hızlandırıyor ama lezzeti iyileştirmiyor. Bu da bitkinin diğer kritik besin maddelerini almasını engelliyor.

Besin Değerlerindeki Kayıplar

2004’teki bir araştırma, son yıllarda sebze ve meyvelerdeki protein, kalsiyum, demir ve vitamin seviyelerinin önemli ölçüde düştüğünü gösterdi. Örneğin, bir portakaldaki A vitamini miktarını almak için artık eskiden olduğundan sekiz kat daha fazla portakal tüketmek gerekiyor.

Modern tarım yöntemleri, hız ve verimlilik sağlarken, lezzet ve besin değeri açısından kayıplara neden oluyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.