Glifosat, yaygın olarak kullanılan bir ot öldürücü olup, tarlalarımızdan sofralarımıza kadar uzanan gıda zincirinde yer alıyor.
Araştırmalar, farelerde glifosatın Alzheimer benzeri beyin hasarlarına yol açtığını ortaya çıkardı. Beyin dokularında iltihaplanma ve sinir hücrelerinde tahribat gözlemlendi. Etkilerin altı ay sürdüğü görüldü.
İnsanlarda bulunan düşük glifosat seviyeleri bile beyinde iltihaplanmaya ve plak oluşumuna neden olabilir. Plaklar, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların belirtileridir.
ABD’de Alzheimer hastası sayısının 2050’de 13 milyona çıkması bekleniyor. Araştırmacılar, bu artışın çevresel faktörlerle bağlantılı olabileceğine inanıyor.
Glifosat, genetik olarak modifiye edilmiş ürünlerin yaygınlaşmasıyla 1996’dan beri yoğun şekilde kullanılıyor. Bu durum, glifosata dayanıklı ürünlerin yetiştirilmesine ve kimyasalın kullanımının artmasına neden oldu.
Profesör Patrick Pirrotte, “Güvenli olduğu düşünülen birçok kimyasal sağlık riskleri taşıyabilir” diyor. Dr. Velazquez ise “Çevresel faktörlerin bilişsel gerilemeye ve nörodejeneratif hastalıklara nasıl katkıda bulunduğunu anlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullanıyor.