enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,7271
EURO
36,5212
ALTIN
2.958,42
BIST
9.886,05
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
12°C
İstanbul
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Hafif Yağmurlu
15°C
Cumartesi Açık
16°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Suriye’de kim, ne için savaşıyor? Savaşın perde arkası

Suriye’de kim, ne için savaşıyor? Savaşın perde arkası
Advert
04.12.2024 10:18
0
A+
A-

Nevzat Çiçek’in Suriye’deki Durumla İlgili Yazısı

Türkiye ve Suriye arasındaki gelişmeler, farklı ülkelerin Suriye’deki amaçlarını ve Suriye’nin geleceğini gündeme getirdi.

Heyet Tahrir El Şam

Heyet Tahrir El Şam (HTŞ), Suriye’nin kuzeybatısında önemli kazanımlar elde etti ve şu anda Halep’in alınması için savaşmaya devam ediyor. Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO), daha önce HTŞ ile çatışmıştı, ancak son operasyonlarda birlikte çalıştılar. HTŞ, İran ve Rusya karşıtı, Taliban yönetimindeki Afganistan’ı model alan bağımsız bir Suriye hedefliyor.

Suriye Milli Ordusu

SMO, Türkiye’nin desteğiyle kuzey Suriye’de YPG/PKK’ya ve Esad rejimine karşı savaşıyor. HTŞ’nin Halep’teki operasyonları, SMO’yu HTŞ eksenine çekebilir. Ancak Türkiye’nin SMO’ya verdiği destek, bu ihtimali azaltıyor.

Suriye Rejimi

Suriye rejimi, İran’a yakınlaşarak ülkenin güneydoğusunda istikrar sağladı. ABD ve İsrail, Suriye’nin İran’a silah desteği sağlamasını eleştiriyor. Rejimin İdlib’deki sivilleri bombalaması göç krizine neden oldu.

Rusya/İran

Rusya, Suriye rejimini destekliyor ve askeri varlığını sürdürüyor. Ancak Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya, Suriye’deki askeri operasyonlarını azalttı. İran, Suriye’ye destek veriyor ancak birçok cephede savaştığı için yeterli desteği sağlayamıyor.

ABD/İsrail

ABD, Esad rejimini diktatörlükle suçluyor ve HTŞ’yi terör örgütü olarak kabul ediyor. ABD, diplomatik çözüm istiyor ve YPG’yi Esad rejimine karşı destekliyor. İsrail, Suriye’deki tarafları eşit derecede kötü buluyor, ancak İran’ın silah depolarının İsrail saldırıları sonucu vurulmasını destekliyor.

Türkiye

Türkiye, Esad rejimini Astana mutabakatlarını ihlal etmekle suçluyor ve Rusya ve İran’ı sorumluluklarını yerine getirmediği için eleştiriyor. Türkiye, YPG’nin ABD desteğiyle geri çekilmediğini ve Münbiç ile Tel Rıfat’taki terör gruplarını tasfiye edeceğini belirtiyor. Türkiye açısından HTŞ’nin güçlenmesi ve Rusya’nın hava bombardımanları risk oluşturuyor. YPG’nin Fırat’ın doğusuna süpürülmesi Türkiye’nin hedefleri arasında yer alıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.